JEDAN ZNAK NAJAVLJUJE SRČANI UDAR NEDJELJAMA UNAPRIJED: Ovo su simptomi nestabilne angine pektoris koja prethodi infarktu

Objavljeno:01.12.2021 - 18:01
A A A Times Arial

Srčani udar nastaje kao posljedica nedovoljnog priliva krvi u srce i često nastupa iznenadno, uz jak bol u grudima, mučninu i slabost, piše Lepa i Srećna.

Međutim, postoje znaci na osnovu kojih se može pretpostaviti da je pacijent u riziku od infarkta. Neki od njih se zapažaju čak i nekoliko nedjelja unaprijed. To su pritisak u grudima, bol, stezanje i neprijatnost koji predstavljaju simptome angine pektoris. Ovo srčano oboljenje je povezano sa smanjenim priticanjem krvi u srce i može da najavi potpunu ishemiju.

Ipak, nisu svi pacijenti u jednakom riziku. U manjoj opasnosti su oni koji pate od stabilne angine pektoris, a ona se karakteriše sljedećim osobinama:

  • nastaje u vrijeme kad je srce izloženo većem naporu, na primer, osoba se penje uz stepenice ili vežba,
  • simptomi traju kratko - pet minuta pa i kraće,
  • bol i tegobe uvijek su slični i lako ih je predvidjeti, a
  • nestaju brže ako se osoba odmori ili uzme lijek.

Nestabilna angina pektoris je ona u kojoj simptomi dolaze iznenadno, čak i u vrijeme odmora, a mogu da traju i po 30 minuta ili duže.

Tegobe se ne smiruju ni kada pacijent uzme terapiju, a tada je veoma moguć srčani udar pa se treba obavezno javiti ljekaru.