Husić: Nismo u potpunosti zadovoljni, večeras pokretanje rudnika u sastavu Koncerna

Bosna i Hercegovina
Husić: Nismo u potpunosti zadovoljni, večeras pokretanje rudnika u sastavu Koncerna
,

Sastanak pregovaračkog tima o zahtjevima Sindikata radnika rudnika u FBiH završen je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Dogovor je postignut i rudari se večeras vraćaju u jame.

Nakon sastanka, na press-konferenciji, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je da će morati biti sproveden u onim fazama u kojima je usaglašen.

screenshot-3

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH kazao je da su prvenstvo zbog građana pristupili potpisivanju sporazuma, iako oni u potpunosti nisu zadovoljni. Njihovo nezadovoljstvo ogleda se u jedinoj tačci koja nije dogovorena, a to je smjena Admira Andelije, direktora "Elektroprivrede BiH".

- U ovom trenutku je ovo nešto što je Sindikat ponudio u borbi za radnička prava. Nismo do kraja zadovoljni, ponudili smo puno toga. Analizirajući sva dešavanja u Federaciji i nakon konsultacija sa radnicima sa terena donijeli smo odluku da pristupimo potpisivanju sporazuma. Od naših 13 zahtjeva, 12 je usaglašeno - kazao je Husić.

On dodaje da se večeras može očekivati pokretanje rudnika u sastavu Koncerna.

Andelija je rekao da su u ovom sporazumu prvi put definisane obaveze direktora rudnika.

- Socijalni dijalog nema alternativu. Meni je žao što smo došli u situaciju da "preko nišana" razgovaramo. Kvalitet sporazuma je što smo došli do takvog sporazuma koji neće ugroziti "Elektroprivredu". Neće biti dodatnog povećanja električne energije za domaćinstva u 2022. - rekao je Andelija.

Zatim je dodao da za dalje povećanje ne može da garantuje, te da ono zavisi od reformi zakona.

Izvor:Avaz

Ne propustite