TARA SIMOV BOLUJE OD RIJETKE I NEIZLJEČIVE BOLESTI: Ovo su simptomi ŽILBERTOVOG SINDROMA, OBRATITE PAŽNJU NA BROJ 3.

Porodica i zdravlje
TARA SIMOV BOLUJE OD RIJETKE I NEIZLJEČIVE BOLESTI: Ovo su simptomi ŽILBERTOVOG SINDROMA, OBRATITE PAŽNJU NA BROJ 3.
.

Učesnica Zadruge 5, Tara Simov sinoć je roditeljima saopštila da boluje od veoma rijetke i neizlječive bolesti - Žilberovog sindroma.

Ukoliko se ne tretira kako treba, može biti vrlo opasna, jer simptomi trajno oštećuju cijeli imunološki sistem.

Žilbertov sindrom se nasljeđuje autozomno dominantno. Zbog varijabilne espresije gena može se javiti tek kroz više generacija ali može se desiti i da ne preskoči niti jednu generaciju.

Ovaj sindrom je veoma rijedak, a njime je zaraženo od 4 do 8% cjelokupne svjetske populacije.

262163909-940086740209208-6128602563654750816-n

Klinička slika

Žilbertov sindrom se najčešće javlja kod osoba muškog pola i po prvi put se manifestuje u detinjstvu ili ranoj adolescenciji.

Bilirubinemija se registruje bilo u fazi skoka bilirubina sa pojavom ikterusa (žuta prebojenost kože i sluzokoža), bilo slučajno u toku sistematskih pregleda. S

imptomi se mogu isprovocirati različitim egzogenim i endogenim faktorima kao što su fizički napor, emotivni stres, dijetalne greške, gladovanje, konzumacija alkohola, medikamentozna terapija, operativni zahvati, trudnoća i promene spoljašnje temperature.

Najčešći simptomi su:

bol pod desnim rebarnim lukom
muka, gađenje
povraćanje, gubitak apetita
nadimanje
proliv ili zatvor.

Javljaju se i psihički i vegetativni simptomi: depresija, razdražljivost, nervoza, nesposobnost koncentracije pažnje, strah, preuveličavanje subjektivnih tegoba, glavobolja, znojenje, lupanje srca i nesanica. Ikterus je ređe kožni, najčešće sluzokožni.

Ponekad se registruje hepatosplenomegalija (uvećane jetre i slezina).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih nalaza, fenobarbitonskog i hipokalorijskog testa.

Lečenje

Uglavnom Žilbertov sindrom predstavlja stanje koje je doživotno, ali benigno i neprogredijentno i ne zahteva ni lečenje ni rehabilitaciju.

Ipak neki oblici, koji su praćeni intenzivnim simptomima u fazi skoka bilirubinemije zahtevaju izbegavanje provokativnih faktora kao što su gladovanje, psihički i fizički napori i drugo. Ponekad se mogu primeniti sedativi, vitamini B grupe i lekovi koji stabilizuju vegetativni nervni sistem.

Izvor:SD

Ne propustite