Ruka spasa za Dodika: Ruski mediji spominju i slanje ruskih vojnih snaga u BiH

Bosna i Hercegovina
Ruka spasa za Dodika: Ruski mediji spominju i slanje ruskih vojnih snaga u BiH
.

Milorad Dodik (SNSD), član Predsjedništva Bosne i Hercegovine boravi u Rusiji gdje traži podršku, a evidentno je i smjernice za dalje djelovanje u cilju urušavanja države kroz zahtjeve za prebacivanje nadležnosti na entitet Republika Srpska.

Ruska Pravda tako piše da je Dodik u Moskvu stigao na vrhuncu sukoba sa Zapadom koji ne isključuje sankcije zbog njegovih antidržavnih djelovanja. U tom kontekstu pozivaju na aktivniji ruski angažman u BiH.

Pravda podsjeća da se Dodik oslanja na Rusiju i Kinu te da je već ranije poručio da ne mari za prijetnje sankcijama sa Zapada. Podsjećaju da Republika Srpska sanja da bude nezavisna država uz opis odnosa vlasti u RS-u prema visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

Ipak, ono što je zanimljivo jeste spominjanje opcije o ruskoj pomoći Republici Srpskoj, pa se podsjeća na Rusija u BiH može poslati i vazdušne snage podsjećajući da su to isto uradile sredinom devedesetih, u svojstvu međunarodnog mirovnog kontigenta. Te vojne snage su 1999. prebačene u Prištinu.

Ovo je jedan novi momenat u odnosima Rusije prema BiH. Zvanična politika Kremlja do sada nije spominjala ovu opciju, ali s obzirom na uzburkane odnose i politički očaj Dodika zanimljiv je i trenutak u kojem se spominje ova opcija.

Podsjetimo u BiH već godinama svoje prisustvo i utjecaj imaju samo NATO i EUFOR, kojem je nedavno produžen mandat na još jednu godinu.

U cijeloj priči je jasno da će naredni Dodikovi potezi, među kojima je i najava povlačenja iz nekih državnih institucija, biti jasniji nakon instrukcija koje lider SNSD-a dobije ili od Putina ili drugih zvaničnika.

Izvor:Klix

Ne propustite