Ambasador EU Satler i komandat EUFOR-a general major Placer upućuju čestitke povodom Dana Oružanih snaga BiH

Bosna i Hercegovina
Ambasador EU Satler i komandat EUFOR-a general major Placer upućuju čestitke povodom Dana Oružanih snaga BiH
.

Povodom Dana Oružanih snaga BiH, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) i komandant EUFOR-a general major Aleksander Placer (Alexander Platzer) upućuju čestitke Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) i svima koji u njima služe.

Formiranje OSBiH bio je značajan korak u jačanju sigurnosti, stabilnosti i povjerenja u Bosni i Hercegovini. EU je podržavala OSBiH od samog početka, prepoznavši značaj OSBiH kao najvažnije snage sigurnosti, posebno kroz jačanje kapaciteta i obuku, što je bilo u fokusu EUFOR-a od 2012. do 2018. godine.

Prepoznati su profesionalizam i izvrsnost multietničkih Oružanih snaga, uključujući značajnu ulogu u koju imaju u deminiranju, zbrinjavanju viška municije, oružja i eksploziva, kao i u pružanju pomoći civilnoj zaštiti širom zemlje.

Uvažavajući značaj djelovanja OSBiH u osiguranju bezbjednog i zaštićenog okruženja u Bosni i Hercegovini, Vijeće EU je 4. novembra 2021. godine usvojilo Mjeru pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura za unaprjeđenje kapaciteta Deminerskog bataljona OSBiH. Mjera pomoći će omogućiti nabavku 34 transportna vozila, 34 medicinska vozila, i 150 detektora metala. Ovo je prva Mjera pomoći u okviru nedavno uspostavljenog Evropskog instrumenta mirovne pomoći.

EU nedvosmisleno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, i posvećena je očuvanju sigurnog i zaštićenog okruženja u zemlji kroz angažman EUFOR-a. Svaki pokušaj podrivanja OSBiH, što je zajedničko dostignuće cijele zemlje, podriva interese svih građana u BiH.

Izvor:Avaz

Ne propustite