Suđenje Novaliću i drugima odgođeno zbog nedolaska braniteljice Senke Nožice

Bosna i Hercegovina
Suđenje Novaliću i drugima odgođeno zbog nedolaska braniteljice Senke Nožice
.

U Sudu Bosne i Hercegovine je danas trebalo biti održano suđenje u predmetu "Novalić i drugi" zbog nabavke respiratora u Federaciji BiH, međutim odgođeno je zbog nemogućnosti dolaska braniteljice ministrice finansija Jelke Milićević, koja je četverooptužena.

Nezvanično, advokatica Senka Nožica nije mogla doći iz privatnih razloga. Ranije se dešavalo da ona ili neko drugi od branitelja ne mogu prisustvovati zbog druge službene dužnosti pa ih u tim slučajevima mijenjaju drugi advokati ukoliko postoji saglasnost optuženih i sudskog vijeća.

Ovo ročište je prolongirano, a datum narednog održavanja još uvijek nije poznat. Trebalo bi da svjedoči Enes Memić, koji trenutno mijenja Fahrudina Solaka na mjestu direktora Federalna uprave civilne zaštite.

Na prethodnim ročištima svjedočili su uglavnom uposlenici FUCZ-a. Na posljednjem su o spornoj nabavci respiratora, ugovorima i plaćanju svjedočili zaposlenica na protokolu Harisa Pepeljak i knjigovođa FUCZ-a Meliha Glavinić.

Prije njih je svjedočila Solakova zamjenica Sanita Alagić, koja se na klupi za svjedoke našla čak pet puta s obzirom na iscrpno ispitivanje Tužilaštva BiH.

Njeno svjedočenje je obilježila kolizija odgovora. Od mnogih svojih ranijih izjava u tužilaštvu je tokom suđenja odustala, a tvrdila je i da je ranije bila pod pritiskom tužilaca. Alagić je osoba koja je bila zadužena za sačinjavanje ugovora sa Srebrenom malinom za kupovinu respiratora i upravo je ona naknadno mijenjala ugovore. 

Predmetni respiratori su kupljeni za 10,5 miliona KM iz budžeta FUCZ-a i Vlade FBiH, a optužnica tereti federalne zvaničnike i Hodžića da su se udružili u kriminalnim radnjama, prali novac, uništavali i falsifikovali dokumente prilikom nabavke 100 respiratora iz Kine za potrebe Federacije BiH.

Izvor:Klix

Ne propustite