TRAGEDIJA

Pročitajte dijelove iz otpusnog pisma malene Džene

Objavljeno:30.11.2021 - 17:44
A A A Times Arial

Foto: Facebook/N1

Slučaj Džene Gadžun, djevojčice iz Kaknja koja je usljed rutinske oftalmološke operacije očnog kapka u privatnoj stomatološkoj ordinaciji, uz iznajmljenog anesteziologa završila kobno, otkriva nove detalje.

U otpusnom pismu, koje objavljuje N1 uz dopuštenje punomoćenika roditelja dvogodišnje djevojčice Amile i Murisa Gadžun, navedeno je detaljno šta se zbivalo. Poštivajući i medicinsku i novinarsku etiku izdvajamo samo činjenice.

1

Foto: N1

Prilikom prijema 8. novembra "liječnica Hitne medicinske pomoći navodi da su pozvani u privatnu polikliniku radi aresta tokom operacije očnog kapka."

Također, prilikom prijema, navodi se u otpusnom pismu: "Djevojčica je bila u pratnji ljekara HMP, ljekara anesteziologa i oftalmologa koji su vodili operativni zahvat u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, komatozna…"

Dan kasnije, nakon potvrde da je PCR negativna, prebačena je u jedinicu intenzivnog liječenja, te je precizirano da je djevojčica hospitalizovana "Nakon srčanog aresta i sprovedene reanimacije tokom operacije….Rađen CT mozga, koji je pokazao znake edema mozga i znakove svježe ishemije.."

"Edem mozga i znaci svježe ishemije" , potvđeno je za N1, mogli su biti uzrokovani zastojem srca (srčanim arestom) i reanimacijom.

Slijedili su kritični dani male Džene.

Prilikom procjene "kliničkog statusa i moždane aktivnosti" specijalista je ustanovio "moždanu komu" navodi se u otpusnom pismu.

Priključena je na aparat za mehaničku ventilaciju, a potom i na respirator, kako bi malena pluća mogla raditi do kraja. Prethodno su na RTG pluća i srca utvrđeni "znaci plućnog edema".

otpunosno-pismo-dzena2

Foto: N1

"Čekamo obdukcioni nalaz koji bi trebao dati odgovor na pitanje uzroka smrti. Slijedom toga otvoriće se mogućnosti utvrđivanja propusta u ovom slučaju, dakle ko je kriv ?", rekao je Almin Dautbegović, advokat roditelja dvogodišnje Džene, porodice Gadžun, kao oštećene strane.