Britanski parlament za četvrtak zakazao raspravu o stanju u BiH, posjetu najavio i Schmidt

Svijet
Britanski parlament za četvrtak zakazao raspravu o stanju u BiH, posjetu najavio i Schmidt
.

Britanski parlament zakazao je 2. decembra raspravu na kojoj će se između ostalog raspravljati i o stanju u Bosni i Hercegovini i aktuelnoj političkoj krizi u državi i mjerama koje je potrebno donijeti kako bi se zaustavile trenutne aktivnosti vlasti u RS-u.

Kako je najavljeno, raspravu o stanju u BiH pokrenula je članica Parlamenta Alicia Kearns koja ujedno predstavlja članicu parlamentarne grupe svih stranaka zaduženih za praćenje stanja u Bosni i Hercegovini.

"Stabilnost u BiH najugroženija je još od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine. Britanski parlament će u četvrtak raspravljati o suštinskim prijedlozima kojima se poziva Ujedinjeno Kraljevstvo da podrži napore da se održi mir i stabilnost u BiH te da se pridržava odluka Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u najavi.

Uoči rasprave u Britanskom parlamentu, javnosti se obratila upravo i Alicia Kearns koja je još jednom kao glavnog krivca cijele situacije ocijenila Milorada Dodika.

"Rane nakon jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata još uvijek zarastaju, ali Milorad Dodik ih ponovo otvara raspirujući plamen srpskog nacionalizma uz podršku Putina i Kine. Ništa dobro ne može doći iz ovih prijetnji i vrijeme je da diplomatija odstupi od podjela, mržnje i secesija te da djeluje odmah. Velika Britanija ima ponosnu historiju u pomaganju da se okonča rat u BiH. Ova debata je važna prilika za sve nas u Parlamentu da budemo ujedinjeni te da radimo na tome da osiguramo da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva zajedno s NATO saveznicima učini sve kako bi očuvala mir na Balkanu", rekla je Kearns.

Povodom rasprave u Britanskom parlamentu oglasio se i ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Vanja Filipović.

"Pozdravljam što Britanski parlament i ministri vanjskih poslova NATO saveza (sastanak u Rigi op.a.) raspravljaju o stanju u BiH i što prepoznaju ozbiljnost situacije. NATO je mnogo uložio u mir, sigurnost i razvoj Bosne i Hercegovine i ne smije dozvoliti da ogroman napredak padne u vodu zbog politike podjela i zlonamjernih utjecaja izvana", rekao je Filipović.

Uoči sjednice Britanskog parlamenta, obratio se i nekadašnji komandant britanskih trupa i UN snaga u BiH (od 1992. do 1993. godine) i trenutni član Parlamenta ispred Konzervativne stranke Bob Stewart.

"Napominjem, dok bi bosanski Srbi i bosanski Hrvati bili vjerovatno sretni kada bi podijelili zemlju na dva dijela, ali bi 1,5 miliona Bošnjaka ostavili 'beskućnicima'. Nadam se da će Parlament prepoznati ozbiljnost situacije i preduzeti korake za očuvanje mira za koji smo se toliko borili", rekao je Stewart.

Osim sjednice Britanskog parlamenta, prema najavama iz Velike Britanije, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt također bi u četvrtak trebao posjetiti Britanski parlament i razgovarati sa zastupnicima o aktuelnoj situaciji u BiH.

Izvor:Klix

Ne propustite