DA LI SU GASOVI SIMPTOM KARCINOMA PANKREASA? Obratite pažnju i na ove znakove, ovako vas organizam upozorava

Objavljeno:29.11.2021 - 19:53
A A A Times Arial

Rak pankreasa često nema nikakve simptome u ranoj fazi, tako da je teško razlikovati ovu opaku bolest od drugih zdravstvenih problema, piše Lepa i Srećna.

Prema navodima britanskog Udruženja za borbu protiv karcinoma pankreasa, tegobe kao što su nadimanje, podrigivanje i gasovi mogu biti potencijalni znaci, baš kao i osjećaj sitosti brzo poslije jela. Razlog tome je uloga pankreasa u varenju hrane, pa se pacijenti često žale da imaju ovakve tegobe.

pankreas

Maligni tumor pankreasa izaziva i nakupljanje tečnosti u trbušnoj duplji, pa se može dogoditi da stomak znatno da otiče. Ukoliko pacijent osjeća i bol u stomaku ili leđima, izgubi na težini ili dobije žutu boju lica, sve to može da ukazuje na ovu opasnu bolest.

Ovaj bol opisuju kao tup i neprijatan, počinje u stomaku i širi se ka leđima. Pogoršava se kad pacijent legne, lakši je dok sjedi a može i da bude jači posle obroka. Lekari upozoravaju da su faktori rizika pušenje, gojaznost i konzumiranje alkohola.

Savjetuje se ishrana bogata voćem, povrćem i integralnim žitaricama, izbjegavanje crvenog mesa i mesnih prerađevina i pića sa dosta šećera.