EVO KAKO DA SE OSLOBODITE NADIMANJA: Prirodni lijekovi koji prazne crijeva i izbacuju toksine!

Porodica i zdravlje
EVO KAKO DA SE OSLOBODITE NADIMANJA: Prirodni lijekovi koji prazne crijeva i izbacuju toksine!
Prema Univerzitetu Džons Hopkins, nadimanje je uobičajeno stanje u kojem je stomak zategnut do pucanja, naduven ili primjetno uvećan. Ovo može izazvati nelagodnost i bol, što može uticati na kvalitet vašeg života.

Prema Univerzitetu Džons Hopkins, nadimanje je uobičajeno stanje u kojem je stomak zategnut do pucanja, naduven ili primjetno uvećan. Ovo može izazvati nelagodnost i bol, što može uticati na kvalitet vašeg života.

Osim ako zdravstveno stanje ne uzrokuje nadimanje, ono obično nestaje samo od sebe nakon nekoliko sati. Dobra vijest je da postoje kratkoročne i dugoročne metode koje mogu ubrzati proces oporavka, kao i ublažiti bol i nelagodnost.

Šetnja – Hodanje pomaže u poboljšanju prolaza gasova kroz crijeva tako što drži vaše tijelo uspravno. Pomaže u smanjenju simptoma nadimanja.

Vježbajte jogu – poze i tehnike disanja u nekim vežbama mogu pomoći u smanjenju nadimanja istezanjem mišića i stimulisanjem digestivnog sistema.

Masirajte stomak - Masaža stomaka može pomoći u poboljšanju pražnjenja crijeva i smanjenju osjećaja napetosti, punoće i bola koji su povezani sa nadimanjem.

Uzmite toplu kupku - Toplota iz kupke može ublažiti bol od nadimanja. Takođe može pomoći u smanjenju nivoa stresa, za koji se zna da izaziva nadimanje.

Pijte vodu umjesto gaziranih pića– mehurići u gaziranim pićima mogu da izazovu gasove u stomaku i pogoršaju nadimanje, pa ih je najbolje izbjegavati i piti vodu. Voda takođe pomaže u ublažavanju zatvora, što je jedan od potencijalnih uzroka nadimanja.

Lagano vježbajte - Prema studiji objavljenoj u American Journal of Gastroenterologi, lagana vežba može pomoći da se izbjegne zadržavanje gasova u crijevima.

Uzimajte probiotike - Probiotski suplementi mogu poboljšati varenje vraćanjem ravnoteže dobrih i loših bakterija u crevima.

Jedite više vlakana - Nerastvorljiva vlakna će pomoći bržem pražnjenju creva. U međuvremenu, rastvorljiva vlakna pomažu u hraninju korisnih bakterija u crevima, što pomaže pravilnom varenju.

Izbegavajte žvakanje žvake - žvakanje kada ste naduti može pogoršati simptome dok gutate vazduh.

Uklonite vještačke zaslađivače iz svoje ishrane - Veštački zaslađivači mogu biti teški za varenje želuca, izazivajući nadimanje u crijevima.

Uzmite pravu količinu natrijuma - Ako jedete uglavnom prerađenu hranu, verovatno konzumirate previše natrijuma, što može dovesti do zadržavanja tečnosti i izazvati nadimanje. Iako ne preporučujem potpuno eliminisanje natrijuma iz vaše ishrane zbog njegovih metaboličkih prednosti, idealno je ograničiti unos natrijuma, posebno ako imate nadimanje, da biste ublažili simptome i spriječili pogoršanje stanja.

Povećajte unos kalijuma - Konzumiranje hrane bogate kalijumom je jedan od načina da neutrališete efekte previše natrijuma u ​​ishrani. Generalno preporučujem da jedete pet puta više kalijuma nego natrijuma. Ovaj hranljivi sastojak se može dobiti iz raznih vrsta povrća kao što su blitva, avokado i cvekla.

Smanjite stres – Stres može pogoršati nadimanje i druge probleme sa varenjem. Neki od načina za upravljanje nivoima stresa uključuju praktikovanje tehnika emocionalne slobode (EFT), meditaciju, provođenje vremena u prirodi, slušanje muzike i aromaterapiju.

Prirodni lijekovi za nadimanje :

Voda sa limunom - Pijenje vode sa limunom može stimulisati proces varenja. Takođe ima diuretička svojstva koja mogu normalizovati nivo natrijuma u ​​tijelu i smanjiti zadržavanje tečnosti.

Fermentisana hrana - Fermentisana hrana poput kiselog kupusa i turšije je odličan izvor korisnih bakterija koje mogu da poboljšaju mikrobiom crijeva i varenje.

Domaći kefir– Kao i fermentisana hrana, jogurt takođe snabdjeva crijeva korisnim bakterijama koje mogu da pomognu u poboljšanju varenja, borbi protiv upale i smanjenju rizika od nadimanja u stomaku.

Čaj - Ispijanje čaja od nane ili kamilice može pomoći u smanjenju nadimanja tako što smiruje gastrointestinalni trakt i poboljšava varenje. Drugi čajevi koji mogu pomoći u ublažavanju nadimanja su đumbir, komorač i zeleni čaj.

Jabukovo sirće- Ako je nadutost uzrokovana refluksom kiseline (stanje koje je često uzrokovano nedostatkom kiseline u stomak), pijenje šolje vode sa kašičicom organskog, sirovog jabukovog sirćeta može ublažiti simptome jer neutrališe pH stomaka.

Celer - Prema studiji objavljenoj u Iranskom medicinskom časopisu, celer je jedno od tradicionalnih lekovitih biljaka koje mogu pomoći u smanjenju nakupljanja gasova u stomaku. Ova hrana takođe može pomoći u sprječavanju zadržavanja tečnosti zbog svojih diuretičkih svojstava.

Novi.ba/Stil.rs

Ne propustite