"Otišao je moj Milutin" Ana Bekuta SKRHANA TUGOM: "Molim vas da me shvatite u ovom bolu"

Objavljeno:27.11.2021 - 22:08
A A A Times Arial

Milutin Mrkonjić (79) preminuo je na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu, a iza sebe ostavio je neutešnu partnerku Anu Bekuti, ali i zakonitu suprugu Draganu Dašu Mrkonjić.

- Otišao je moj Milutin. Molim vas sve da me shvatite u ovom bolu da neću da se oglašavam - rekla je za "Blic" Ana Bekuta skrhana bolom koja je bila uz njega do poslednjeg trenutka i svakodnevno ga je obilazila na klinici.

Prethodno, Mrkonjić je bio u braku sa suprugom Draganom, od koje se nikada nije zvanično razveo.

Milutin Mrkonjić diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Po završetku fakulteta radio je u Birou za studije i projektovanje željeznica, a od 1974. godine bio je rukovodilac Sektora za projektovanje. Godine 1977. zaposlio se u Centru za istraživanje i projektovanje, a njegovim spajanjem sa Saobraćajnim institutom postaje njegov direktor.

Bio je rukovodilac obnove Srbije ispred Vlade Srbije poslije NATO bombardovanja 1999. godine.

Bio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije od 8. maja 2007. godine. Nakon što je predsjednik Skupštine Tomislav Nikolić podnio ostavku, Mrkonjić je preuzeo predsjedavanje sednicama Skupštine kao najstariji od potpredsednika, do izbora novog predsjednika Olivera Dulića 23. maja 2007. Pred Mrkonjićem je Vlada Republike Srbije položila zakletvu 15. maja 2007. godine.

Na izborima za predsjednika Srbije, januara 2008. godine, bio je kandidat SPS-a i osvojio je oko 6% glasova. Uspostavljanjem koalicije Demokratska stranka-Socijalistička partija Srbije, jula 2008, Mrkonjić biva izabran za ministra infrastrukture u novoj srpskoj Vladi koju je formirao Mirko Cvetković.

U Vladi koja je formirana nakon izbora u maju 2012. godine, Milutin Mrkonjić je obavljao funkciju ministra saobraćaja do rekonstrukcije koja je završena 2. septembra 2013. godine. Na tom mjestu ga je zamijenio stranački kolega Aleksandar Antić.

Novi.ba/Blic