KO JE BIO MILUTIN MRKONJIĆ: Sve što nismo znali o njemu ( BIOGRAFIJA)

Aktuelno
KO JE BIO MILUTIN MRKONJIĆ: Sve što nismo znali o njemu ( BIOGRAFIJA)
Srpski političar i narodni poslanik Milutin Mrkonjić preminuo je u Beogradu u 79. godini, nakon što mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo, a tu vijest potvrdio je i Ivica Dačić.

Srpski političar i narodni poslanik Milutin Mrkonjić preminuo je u Beogradu u 79. godini, nakon što mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo, a tu vijest potvrdio je i Ivica Dačić.

Jedan je od jedan je od osnivača SPS-a, a u svojoj dugoj poslovnoj i političkoj karijeri bio je na više značajnih funkcija, dugogodišnji poslanik, ministar u dva mandata i savetnik.

Rođen je 23. maja 1942. godine u Beogradu, gdje je do danas i živio. U rodom gradu je završio Građevinski fakultet 1971. godine a prvo zaposlenje bilo mu je u “Birou za studije i projektovanje željeznica“ do 1974. godine. Nakon toga, obavljao je poslove rukovodioca u Sektoru za projektovanje. Od 1977. godine je bio zaposlenik Centra za projektovanje, a potom i direktor.

Nakon NATO bombardovanja Srbije, 1999. godine, postavljen je za rukovodioca obnove Srbije kao predstavnik Vlade Srbije.

Radio je kao savjetnik Bogoljuba Karića, a 2004. godine je bio šef kompanije “Braća Karić“. Bio je poslanik, a kao potpredsjednik Skupštine 2007. je neko vrijeme i predsjedavao sednicama.Pred njim je Vlada Srbije položila zakletvu 15. maja iste godine. Godinu dana kasnije, 2008, kandidovao se za predsjednika Srbije ispred SPS-a i osvojio 6 odsto glasova.

Iste godine je izabran za ministra infrastrukture u tada novoformiranoj Vladi, a onda je i od maja 2012. do septembra naredne godine bio je ministar saobraćaja. Godine 2013. je položio zakletvu kao poslanik Narodne skupštine. Od 2014. godine je predsednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i prostorno planiranje.

Nikada se nije odrekao nekadašnjeg predsjednika SPS, SR Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića. Gotovo svake godine odlazio je na njegov grob, branio njegov lik i djelo, svojevremeno govoreći da "Srbija ima moralnu obavezu da mu podigne spomenik".

Upravo je to bila i inicijativa na kojoj je radio, ali se ona nikada nije našla pred osbornicima Skupštine grada Beograda, jer je po njegovoj zamisli taj spomenik trebalo da bude u srpskoj prestonici.

U javnosti je poznata njegovo partnerstvo sa pjevačicom Anom Bekutom. Još za života je, kupio porodičnu grobnicu na Novom groblju u Beogradu, gdje će biti sahranjen sa suprugom Draganom, a kako je ostao vjeran komunističkoj ideji izrazio je želju da ga, kada za to dođe vrijeme, sahrane u sanduku sa petokrakom.

Novi.ba/Blic

Ne propustite