Komarica: Hrvati u BiH propadaju kao narod, sudbina BiH ovisi o njima

Aktuelno
Komarica: Hrvati u BiH propadaju kao narod, sudbina BiH ovisi o njima
Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica nedavno je izjavio da Hrvati u Bosni i Hercegovini propadaju kao narod i da sudbina te zemlje ovisi o njima.

Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica nedavno je izjavio da Hrvati u Bosni i Hercegovini propadaju kao narod i da sudbina te zemlje ovisi o njima.

- Želim najprije podsjetiti na jednu, možda nedovoljno poznatu i još manje vrednovanu činjenicu. Naime, prije onog, za državu BiH sudbonosnog referenduma (1992.) trojica nas (nad) biskupâ, iz Sarajeva, Mostara i Banje Luke, zajedno s bosanskim i hercegovačkim franjevačkim provincijalima, dakle s područja Vrhbosanske metropolije, uputili smo domaćoj crkvenoj i društvenoj javnosti Apel o uređenju Bosne i Hercegovine, u kojem smo upozorili na dramatičnu činjenicu da je “Hrvata danas najmanje od sva tri konstitutivna naroda BiH (...) zato što se tijekom dugog vremenskog razdoblja provodio organiziran ideološki, politički i ekonomski pritisak nad hrvatskim življem zato da ga se prisili na iseljavanje s njegovih višestoljetnih ognjišta. U tom se nažalost i uspjelo - rekao je Komarica.

Najzaslužniji što danas postoji BiH

Kazao je kako Hrvati u Bosni i Hercegovini propadaju kao narod i da sudbina te zemlje ovisi o njima.

- Više godina nakon završetka rata posjetio me je jedan bosansko-hercegovački političar (Bošnjak), tadašnji potpredsjednik FBiH, i u razgovoru priznao: “Mi znademo da ste upravo vi katolici najzaslužniji što danas postoji BiH kao međunarodno priznata država. U vrijeme održavanja referenduma (1992.) prvi dan (subota) nije bio velik izlazak. Tek drugi dan, nakon nedjeljnih misa i nakon što su čuli poziv i poticaj vas, svojih biskupa, katolici su masovno izašli i tako smo mi Bošnjaci zajedno s vama sačuvali BiH. Meni je iskreno žao”, nadodao je on, “da ste upravo vi katolici, koji ste najzaslužniji da postoji država BiH, najviše nastradali i uništeni i da se to čak i odobrava!", navodi Komarica.

Ustavne i zakonske reforme

Komentirao je ustavne i zakonske reforme kako bi se otklonilo preglasavanje, manipulacije i dominacije, te pronašao sistem u kojem će svaki narod i manjinska grupa sama birati svoje predstavnike.

- Nije to bilo prvi put da smo smatrali svojom dužnošću javno upozoriti na manjkavosti Dejtonskog mirovnog sporazuma s obzirom na izgradnju prijeko potrebnog pravednog i trajnog mira za domaća tri konstitutivna naroda i za pripadnike manjinskih grupa. U domaćoj, a i u dijelu međunarodne političke javnosti sa zanimanjem i odobravanjem (!) prihvaćen je prijedlog nas biskupa (od 29. listopada 2005.) za društveno-pravno uređenje BiH “Bosna i Hercegovina – izvor nestabilnosti i prijetnja miru ili buduća članica EU”. Mnogi su uglednici tvrdili da je to bio jedan od najobjektivnijih i najtreznijih prijedloga koji su se tada i do tada mogli javno čuti - naveo je Komarica u intervjuu za Večernji.ba.

 

Ne propustite