Komšić i Džaferović o krizi u BiH: Dodik trguje sa međunarodnom zajednicom

Aktuelno
Komšić i Džaferović o krizi u BiH: Dodik trguje sa međunarodnom zajednicom
Željko Komšić i Šefik Džaferović, na današnjem Balkanskom integracionom forumu u Crnoj Gori govorili su i o aktuelnoj političkoj situaciji odnosno kako prevazići krizu.

Željko Komšić i Šefik Džaferović, na današnjem Balkanskom integracionom forumu u Crnoj Gori govorili su i o aktuelnoj političkoj situaciji odnosno kako prevazići krizu.

Džaferović je kazao da je glavni problem u BiH što ne postoji dovokjno spremnosti kod strane onih koji su zaduženi u međuanrodnoj zajednici da vode računa o BiH da se do kraja ispoštuje princip vladavine prava.

“Najteži aspekt krize je nefunkcionisanje njenih institucija i nemamo mehanizam da dokinemo tu blokadu i to se zloupotrebljava. Postavljaju se zahtjevi i umjesto da naši prijatelji budu posvećeni tome da se deblokira rad institucija postoje neki koji bi da razgovaraju i pregovaraju o nekim zahtjevima. Moramo poštovati sve što stoji u Dejtonu, a to je prije svega rad države. To bi trebao da bude odnos naših medijatora i prijatelja. Nije dobro pregovarati oko Ustavnog suda BiH, zakona o zabrani negiranja genocida, nije dobro pregovarati o odlukama Evropskog suda za ljudska prava. Sve se to mora poštovati, a onda kroz Parlament i druge institucije donositi odluke”, kazao je Džaferović. Dodao je da institucije EU trebaju imati brižljiviji odnos prema državama Zapadnog Balkana.

On je kazao da nikada više niko na Zapadnom Balkanu ne može dominirati nid na kim i možemo ići naprijed samo ako budmo ravnopravni.

“Ako nema dogovora imaju institucije međunarodnog prava. Ne postoje manje ili više važne države Zapadnog Balkana i ne postoje manje ili više vrijedni narodi unutar tih država”,

Željko Komšić je istakao kako je razgovor između domaćih politara uvijek najbolje rješenje.

“Ali imate problem kada neko neće da razgovara kada neko od vas traži apsurdne stvari, poput kolege Dodika koji trguje sa međunarodnom zajednicom. On neće s nama da razgovara on traži od međunarodne zajednice da mu isposluju smanjenje OS BiH, dajte mi imovinu šume, javna dobra, opća dobra u RS da je to prodajem, pravim na Drini hidroelektrane. Ustavni sud je svoje rekao. On pregovara sa strancima, on želi s njima dogovor”, kazao je Komšić.

Dodao je da postoje dva izlaza, ali da od stranaca ne očekuje ništa.

“Po meni je izlaz da domaće institucije počnu raditi svoj posao. U Parlamentu gospodin Dodik može rješavati svoje ove svoje zahtjeve. Ne sviđa ti se zakon u Parlament i traži izmjenu zakona. Ali on to neće. Ne možeš rušiti ustavni poredak nekažnjeno, ne možeš reći imam zakon o OS BiH i u čijem zakonu sam učestvovao i ja se povlačim. Kako bi reagirali u bilo kojoj drugoj normalnoj zemlji”, kazao je Komšić.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govoreći o situaciji unutar EU kazao je da će biti potrebno održati politike proširenja.

“EU pored svojih obaveza prema politici proširenje ili ujedinjenja Evrope ima odgovornost da podigne geopolitički značaj EU. Ko ne primjećuje da smo pred novim geopolitičkim raspletom, mislim da je završena i epoha jedne supersile u Evropi. Gdje će se tu naći Evropa. Nema sumnje gdje će biti SAD, Kina ili Rusija. Ali pitam se gdje će biti Evropa. Ako želi da bude geopolitčki igrač moraćemo prestati svi da glumimo, da ne vidimo da se i na Balkanu i u kući EU događa odstupanje od temeljnih principa na kojima je zasnovana EU. Što prije da odgovor bit će svima nama lakše koji želimo da se uključimo u evropsku porodicu”, kazao je Đukanović.

Ne propustite