Tragedija u kojoj je poginulo 46 osoba: Sumnja se da je ovo uzrok požara u makedonskom autobusu

Aktuelno
Tragedija u kojoj je poginulo 46 osoba: Sumnja se da  je ovo uzrok požara u makedonskom autobusu
Bugarski istražni organi su saopćili da je požar iz 23. novembra u makedonskom autobusu, tokom kojeg je poginulo 46 osoba, najvjerovatnije posljedica ljudske greške.

Bugarski istražni organi su saopćili da je požar iz 23. novembra u makedonskom autobusu, tokom kojeg je poginulo 46 osoba, najvjerovatnije posljedica ljudske greške.

Prema izvještajima nadležnih, u autobusu su bila 52 putnika te su na mjestu nesreće do sada pronađeni posmrtni ostaci 44 osobe. Sedam osoba je povrijeđeno i one su smještene u bolnici u Sofiji.

Zamjenik glavnog tužioca Borislav Sarafov je jučer, 25. novembra, izjavio da većina pretpostavki ukazuje na to da je tragedija uzrokovana ljudskom greškom. Nije isključena mogućnost da je loša saobraćajna signalizacija navela vozača autobusa na grešku.

S obzirom na to, glavni tužilac je pozvao inspekciju da izvrši kontrolu saobraćajne signalizacije širom države. Sarafov je istakao da su putnici ostali zarobljeni u vozilu nakon izbijanja požara te da je većina njih preminula od gušenja.

Svi koji su se spasili su pobjegli kroz razbijeno staklo i njihovo zdravstveno stanje je stabilno, prenosi Euronews.

U međuvremenu su dva makedonska carinika otpuštena, jer su dopustili da autobus pređe preko granice bez potrebnih dokumenata. Nadležni su izvijestili da autobus, u vlasništvu turističke agencije Besa trans, nije bio licenciran za međunarodni prijevoz ili bilo koju drugu vrstu prijevoza. Zbog toga je ovoj firmi oduzeta dozvola za rad.

Izvor:Klix

Ne propustite