Članovi Evropskog parlamenta traže čvrste sankcije za Dodika i njegove saradnike

Aktuelno
Članovi Evropskog parlamenta traže čvrste sankcije za Dodika i njegove saradnike
Grupa zastupnika u Parlamentu Evropske unije je uputila pismo ministrima vanjskih poslova država članica u kojem pozivaju na uvođenje sankcija članu BiH Predsjedništva Miloradu Dodiku te drugim osobama koje su odgovorne za narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Grupa zastupnika u Parlamentu Evropske unije je uputila pismo ministrima vanjskih poslova država članica u kojem pozivaju na uvođenje sankcija članu BiH Predsjedništva Miloradu Dodiku te drugim osobama koje su odgovorne za narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U pismu se navodi da se Bosna i Hercegovina suočava sa najtežom političkom krizom od kraja rata, “direktno uzrokovanom” djelovanjem člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika i njegove stranke SNSD.

“Protuustavni bojkot legitimnih državnih institucija od strane stranke koji je uveden prošlog jula zbog usvajanja zakona o negiranju genocida, sproveden je kao prvi korak u konkretizaciji njegove secesionističke agende za Republiku Srpsku,” navodi se u pismu, uz objašnjenje Dodikove inicijative o povlačenju entiteta iz brojnih institucija.

“Nedavna najava stvaranja vojske entiteta Republike Srpske i provokativne paravojne vježbe koje su snage policije RS izvele u blizini Sarajeva pokazale su da gospodin Dodik ne odustaje i da je voljan da koristi silu za ostvarenje svojih ciljeva, te da se osjeća osnaženim direktnom i indirektnom podrškom Srbije i Rusije, kao i izostankom odgovora od strane EU,” navodi se.

Navodi se da je BiH 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma još uvijek u velikoj mjeri pod međunarodnim nadzorom sa institucijom Visokog predstavnika i vojnim snagama EUFOR-a “koje su, nažalost, još uvijek potrebne za nadgledanje implementacije Mirovnog sporazuma.”

“Međutim, ovaj međunarodni nadzor nosi veliku odgovornost. Odgovornost aktivnog i direktnog angažmana u BiH kako bi se pomoglo zemlji na njenom putu ka odgovornoj i dobro funkcionirajućoj demokratiji. To uključuje potrebu reagovanja i vraćanja odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, u slučaju da postoji prijetnja miru kroz uništavanje teritorijalnog integriteta i uspostavljenih zajedničkih struktura zemlje,” stoji u pismu.

Navodi se da poslednjih mjeseci međunarodna zajednica, a posebno EU kolektivno, “nije ispunila ovu odgovornost” te da nije uvela nikakve posljedice za teška kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane političkog rukovodstva Republike Srpske.

Zastupnici podsjećaju na to da se o situaciji u BiH razgovaralo na sastanku Savjeta za vanjsku politiku prošlog ponedjeljka ali bez konkretnog i jakog rezultata te da zaključci “nisu prikazali hitnost” situacije i da oni koji su odgovorni za situaciju nisu jasno imenovani.

“Gospodin Dodik je ohrabren takvim nedostatkom akcije od strane EU, koju dokazuje i činjenica da je prvog dana sastanka on potvrdio nastavak ranije navedenog glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske,” navodi se.

“Očigledno je da gospodin Dodik nije zainteresiran za izgradnju demokratskih institucija i inkluzivne, jedinstvene i mirne BiH. Potreban je ozbiljan međunarodni pritisak da bi se zaustavio u ostvarivanju svoje secesionističke etnonacionalističke agende,” stoji u pismu EU parlamentaraca.

“Stoga vas pozivamo da podržite uvođenje čvrstih sankcija gospodinu Dodiku i svim drugim osobama unutar ili bliskim rukovodstvu RS koji su odgovorni i/ili podržavaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovo je jedini održiv način očuvanja mira i teritorijalnog integriteta BiH. Jednostavnim nastavkom dijaloga sa ovim liderima, od kojih jedan otvoreno prijeti secesijom, bez odgovarajućih posljedica, EU de facto dozvoljava kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH,” dodaje se.

Zastupnici su pozvali na hitno sprovodjenje “Odluke Vijeća (CFSP) 2021/543 od 26. marta 2021. o izmjeni Odluke 2011/173/CFSP o restriktivnim mjerama” s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini, koja je sačinjena u svrhu sankcionisanja pojedinaca čije aktivnosti ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine, kao i da sankcioniše s njima povezana lica.

“S obzirom da postupanje rukovodstva RS-a i njihovih pristalica ispunjava sve gore navedene kriterijume, pozivamo Vas da postupite i predložite Vijeću za vanjske poslove utvrđivanje liste odgovornih za nastalu krizu, kao i fizičkih i pravnih lica koja su povezana sa njima, uključujući, na primjer, zvaničnike, političare, osoblje sigurnosti, kompanije, sportiste i sportske saveze, na koje se primjenjuju sankcije utvrđene prethodno navedenom Odlukom Vijeća,” stoji u pismu.

Pismo potpisuju zastupnici kluba Zelenih/Evropskog slobodnog saveza (EFA) Reinhard Butikofer, Tineke Strik i Romeo Franz, zastupnik iz Evropske narodne stranke (EPP), Michael Gahler, te izvjestitelj za BiH Paulo Rangel iz iste stranke, zastupnici Progresivnog saveza socijalista i demokrata Tonino Picula i Dietmar Koster, te Hilde Vautmans i Klemen Groselj iz kluba zastupnika Renew (Obnovi Evropu).

“Nakon jasnih zaključaka debate u utorak u Evropskom parlamentu, široka koalicija koju čine ključni zastupnici iz četiri najveće političke grupe u EP sada konkretno poziva ministre vanjskih poslova EU da provedu sankcije gospodinu Dodiku,” izjavila je zastupnica Strik.

“Ishod sastanka ministara EU prošle sedmice pokazuje da još uvijek nedostaje osjećaj hitnosti po pitanju ozbiljnosti situacije u BiH. Ovo pismo je poziv za buđenje ministrima i podsjetnik na posebnu odgovornost koju međunarodna zajednica i EU imaju za zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i međunarodne ličnosti BiH. Svako ko to osporava, kao što to Dodik trenutno čini, treba da se suoči s posljedicama i treba se suočiti sa čvrstim sankcijama iz EU,” dodala je ona.

Države članice će 15. decembra održati sjednicu na kojoj će se eventualne sankcije odrediti.

(N1)

Ne propustite