PUTINOV DEKRET KOJI JE PROŠAO BEZ PREVIŠE MEDIJSKE PAŽNJE: Je li Moskva upravo pokrenula tihu integraciju Donbasa u sastav Ruske Federacije?

Svijet
PUTINOV DEKRET KOJI JE PROŠAO BEZ PREVIŠE MEDIJSKE PAŽNJE: Je li Moskva upravo pokrenula tihu integraciju Donbasa u sastav Ruske Federacije?
Dok traju sve češće optužbe da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu komentator Paul Robinson, profesor sa sveučilišta u Ottawi, u tekstu za RT ukazao je na jedan potez Moskve koji se itekako tiče sudbine Donbasa, ali je u medijima - barem za sad - prošao poprilično neopaženo. Naime, prošlog tjedna ruski predsjednik Vladimir Putin je dekretom promijenio odnos Rusije prema Donbasu na način da je odobrio pojačanu trgovinu i ulazak robe. Nadalje, ukinute su kvote na količinu trgovine preko granice.

Dok traju sve češće optužbe da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu komentator Paul Robinson, profesor sa sveučilišta u Ottawi, u tekstu za RT ukazao je na jedan potez Moskve koji se itekako tiče sudbine Donbasa, ali je u medijima - barem za sad - prošao poprilično neopaženo. Naime, prošlog tjedna ruski predsjednik Vladimir Putin je dekretom promijenio odnos Rusije prema Donbasu na način da je odobrio pojačanu trgovinu i ulazak robe. Nadalje, ukinute su kvote na količinu trgovine preko granice, piše Advance.hr.

Robinson argumentira kako se na taj način Rusija udaljava od sporazuma Minsk II nakon što je godinama pokušavala natjerati Zapad - da natjera Kijev - na implementaciju istog. Na temelju tog sporazuma Kijev je trebao normalizirati odnose s dvije pobunjeničke regije, Donjeck i Lugansk, te im omogućiti veću autonomiju. No, Kijev je napravio upravo suprotno uvodeći im ekonomsku blokadu.

Ovim dekretom Rusija se sad snažnije ekonomski involvirala na prostoru Donbasa, a kad se uzme i odluku iz 2019. na temelju koje stanovnici Donbasa mogu zatražiti rusko državljanstvo, onda imamo situaciju - smatra Robinson - gdje Rusija kreće s de-facto integracijom Donbasa u sastav Ruske Federacije. Dakako, to neće učiniti de-jure (bar ne za sad) jer bi to izazvalo veliku eskalaciju aktualne krize, no čini se da je ovo zaokret na koji se Moskva odlučila. Robinson također smatra kako Rusija nema nikakvu ambiciju izvesti invaziju na Ukrajinu pošto bi to za nju bilo krajnje kontraproduktivno.

Ne propustite