SVI TO RADIMO KADA IDEMO U WC, A POSLIJE TRPIMO UŽASNE BOLOVE: Kardiolog otkrio – tako nastaju HEMOROIDI, odmah prestanite

Zdrav život
SVI TO RADIMO KADA IDEMO U WC, A POSLIJE TRPIMO UŽASNE BOLOVE: Kardiolog otkrio – tako nastaju HEMOROIDI, odmah prestanite
.

Stručnjak objasnio kako nastaju hemoroidi i šta možete da uradite da sprečite njihovu pojavu.

Hemoroidi, odnosno šuljevi su krvi sudovi koji su otečeni i bolni, a koji se normalno nalaze u anusu,  oko njega i donjeg dijela rektuma. Mogu biti unutrašnji i spoljašnji - prvi nastaju blizu početka analnog kanala, a drugi na analnom otvoru.

Hemoroidi su krvni sudovi koji su prošireni pod pritiskom, često se povezuju sa problemima sa zatvorom, kao i čestim unosom ljute i začinjene hranu... A kako spriječiti njihovu pojavu, otkrio je kardiolog Aleksej Utin.

Prema riječima specijaliste, ljekari još uvijek ne mogu da dođu do nedvosmislenog odgovora na pitanje o uzrocima razvoja hemoroidne bolesti. Ali postoji niz savjeta koji će opomoći da se značajno smanji rizik od njihove pojave.

Dakle, stručnjak ističe da je ključno odbaciti naviku koju mnogi imaju, a to je da čitaju (knjigu ili "prebiraju" po telefonu) na WC šolji. Napinjanje i ovaj položaj ne pogoduju debelom crijevu i na neki način pospešuju njegov "izlazak" napolje. Osim toga, nikako se ne preporučuje ni dizanje tegova, kao ni rad na ekstremno niskim temperaturama.

Možda najvažnija za prevenciju pojave hemoroida jeste borba protiv viška kilograma, zbog čega je važno ne samo se održava adekvatan nivo fizičke aktivnosti, već i da se kontroliše ishrana.

"Jedite što više povrća, voća i vlakana (crni pasulj, prokelj, avokado, slatki krompir, brokoli, jabuke, kruške, kajsije, šargarepe). Pijte puno vode", preporučuje doktor. i napominje još jeddan veoma faktor, a to je izbegavanje emocionalnog stresa.

Ne propustite