Post 2 dana u sedmici može pomoći gojaznim ljudima

Zdrav život
Post 2 dana u sedmici može pomoći gojaznim ljudima
Smatra se da intermittent fasting – povremeni post može sprečiti nekoliko stanja i bolesti.

Sve više ljudi je u mom okruženju na režimu ishrane po principu 16:8 – intermittent fasting. Šta reći kada je već naučno dokazano da autofagija, tj. proces autofagije pomaže ćeliji da se oslobodi otpada, regeneriše telo i usput se izgube kilogrami. Nauka stoji iza pozitivnog efekta autofagije na ljudsko zdravlje.

Autofagija je evolutivni mehanizam u ćeliji koji nastupa u periodima posta tj. gladovanja i koji omogućava organizmu da preživi stvarajući energiju reciklažom.

Reč autofagija se sastoji od dve riječi “Auto” = samo i  “fagija” = jesti. Dakle, doslovno značenje autofagije je „jesti sebe“.

Takođe se naziva “proždiranje samog sebe”. Iako to može zvučati kao nešto što nikada ne želite da se dogodi vašem telu, zapravo je korisno za vaše opšte zdravlje.

To je zato što je autofagija mehanizam samoočuvanja putem kojeg telo može ukloniti nefunkcionalne, oštećene i bolesne ćelije i deluje na taj način da reciklira ove ćelije i čisti telo od toksina.

Svrha autofagije je uklanjanje ostataka i samoregulacija metabolizma na nivou ćelije koji će uticati na celo telo i dovesti do optimalnog zdravlja.

To je istovremeno recikliranje i čišćenje, baš kao da ste pritisnuli dugme za resetovanje na vašem telu. Pored toga, autofagija promoviše opstanak i prilagođavanje kao odgovor na različite stresove i toksine nakupljene u našim ćelijama.

A kako je sve dobilo na ozbiljnosti?

Biolog iz tokijskog tehnološkog instituta Jošinori Osumi dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za 2016. godinu. Osumi je dobio nagradu “za svoja otkrića mehanizama za autofagiju”. On je dokazao da procesom autofagije ćelije probavljaju i recikliraju svoje sastavne delove.

Biološka ćelija ima mnoštvo krucijalnih stvari upakovanih u mali ćelijski prostor. Ponekad se delovi razgrađuju, a ponekad upadaju u strana tela. Da bi komplikovana ćelijska mašinerija ostala u funkciji, mora se osigurati da se ostaci, otpaci ćelije recikliraju. To je ono što autofagija postiže.

Kad autofagija ne funkcioniše tj. ne radi, dolazi do nastanka mnogih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, Parkinsonovu bolest i rak.

Koncept je nastao 1960-ih, kada su istraživači primetili kako ćelija uništava vlastite organele, formirajući  vezikulu koja sadrži razgrađeni materijal i preneli je u odeljke za recikliranje unutar ćelije, zvane lizozomi.

 

Sledećih 30 godina, međutim, autofagija je ostala slabo razumljiva jer istraživači nisu bili u mogućnosti postaviti laboratorijske eksperimente u svrhu proučavanja.

Devedesetih godina prošlog veka Osumi je napravio niz ispitivanja koristeći ćelije kvasca koje su mu pomogle da razjasni mehanizme pomoću kojih dolazi do autofagije. To je bio prvi put da smo shvatili sofisticiranu mašineriju ćelije uključenu u presudni proces koji se odvija u svakoj složenoj živoj ćeliji.

Osumijev rad izazvao je veliko interesovanje za autofagiju. Sada je jedno od najintenzivnijih područja istraživanja u oblasti biomedicine.

Od tada, naučnici su saznali da postoji mnogo vrsta autofagije.

Makroautofagija je uključena u razbijanje velikih delova ćelije, poput organela.

Mikrofagija je zadužena za manje ćelijske delove, poput nepotrebnih plutajućih čestica u ćeliji i ksenofagija za razgradnju bakterija ili virusa.

Autofagija je ključna za razumevanje starenja, što dovodi do moguće prevencije grupe bolesti koja ubija većinu ljudi.

Sposobnost intervenisanja autofagijom na precizne načine rada ćelije mogla bi pomoći ljudima da žive zdravije i duže.

Zbog toga je Osumijev rad posebno značajan za medicinu u 21. veku.

Naučnici su otkrili da post u trajanju od 12 do 24 sata pokreće autofagiju, a smatra se da je autofagija jedan od razloga što je post povezan s dugovečnošću.

Postoji veliki broj istraživanja koja povezuju post – intermittent fasting sa boljom kontrolom šećera u krvi, smanjenom upalom, gubitkom težine, jačanjem imuniteta i poboljšanom funkcijom mozga.

Osumijevo istraživanje pruža odgovore ovim istraživanjima na neka od pitanja “kako?“.

Koje su prednosti autofagije?

Čini se da su glavne prednosti autofagije u borbi protiv starenja.

Autofagija je najpoznatiji način na koji telo vraća sat unazad i stvara mlade nove ćelije.

Kada su naše ćelije pod stresom, povećava se autofagija kako bi naš organizam zaštitila, a to pomaže u poboljšanju kvaliteta života, manje bolesti i na kraju produžetka životnog veka.

U vreme gladovanja autofagija održava telo tako što razgrađuje oštećeni ćelijski materijal i ponovo ga koristi za ćelijske procese u telu.

Koje su prednosti autofagije?

Čini se da su glavne prednosti autofagije u borbi protiv starenja.

Autofagija je najpoznatiji način na koji telo vraća sat unazad i stvara mlade nove ćelije.

Kada su naše ćelije pod stresom, povećava se autofagija kako bi naš organizam zaštitila, a to pomaže u poboljšanju kvaliteta života, manje bolesti i na kraju produžetka životnog veka.

U vreme gladovanja autofagija održava telo tako što razgrađuje oštećeni ćelijski materijal i ponovo ga koristi za ćelijske procese u telu.

Smatra se da intermittent fasting – povremeni post može sprečiti nekoliko stanja i bolesti, uključujući:

  • dijabetes tipa 2
  • srčana oboljenja kroz regulaciju nivoa masti holesterola i triglcerida u krvotoku
  • neke vrste raka
  • neurodegenerativne bolesti ( Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest…)
  • hormonski disbalans

Kako se istraživanje autofagije proširilo, postalo je jasno da autofagija nije jednostavno samo odgovor na gladovanje.

Autofagija doprinosi nizu fizioloških funkcija, kao što su inhibiranje rasta ćelija raka i starenje, eliminisanje patogena i čišćenje unutrašnjosti ćelija.

Ne propustite