DOKTOR MIHAILO STJEPANOVIĆ UPOZORAVA: Kašalj nije prvi znak raka pluća! OVAJ simptom mnogi zanemare!

Porodica i zdravlje
DOKTOR MIHAILO STJEPANOVIĆ UPOZORAVA: Kašalj nije prvi znak raka pluća! OVAJ simptom mnogi zanemare!
.

Simptomi raka pluća nisu uvijek jasno prepoznatljivi, ali dva imaju veze sa načinom na koji se hranite.

Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da je veliki pritisak na bolnice i da neki pacijenti ponovo "uče da dišu" nakon preležane bolesti.

Navodi da kada usmjerite sve resurse zdravstvenog sistema na jednu bolest drugi su ugroženi. Objasnio je i koji su simptomi raka pluća koje ljudi često zanemare.

"Svaki dan se traži mjesto više. Veliki je pritisak pacijenata da legnu u bolnicu, na dijagnostiku, terapiju i liječenje. Mi u našoj ambulanti pregledamo oko 250 pacijenata samo prepodne, a u onkološkoj ambulanti oko 70-80. To je veliki pritisak onkoloških pacijenata", ističe Stjepanović i kaže da je važno doći na vrijeme.

Simptomi raka pluća mogu se najprije manifestovati na apetitu, rekao je on, kašalj možda i neće biti prvi znak.

"Simptomi raka pluća su zamaranje, gubitak apetita, tjelesne težine.... To je sve na šta naši građani treba da obrate pažnju, naročito stariji od 50 godina i muškarci. Dešavalo se zbog kovid sistema rada da se pacijenti kasno jave ljekaru", napominje Stjepanović.

Dnevna bolnica je, kaže, non stop radila, i terapija nije nikada bila obustavljena nijednom onkološkom pacijentu.

"Sada se čeka 7 do 10 dana do bronhološkog ispitivanja. Prioritet su borba za ljude. Svakako borba za opremu i nova radna mesta", zaključuje Stjepanović.

Ne propustite