Prvi strijelac Premijer lige BiH za Novi.ba: Napravili smo najveće iznenađenje u dosadašnjem dijelu prvenstva, a mjesto nam je u 'zlatnoj' sredini

Ostali sportovi
Prvi strijelac Premijer lige BiH za Novi.ba: Napravili smo najveće iznenađenje u dosadašnjem dijelu prvenstva, a mjesto nam je u 'zlatnoj' sredini
,

Proteklog vikenda rukometaši Iskre iz Bugojna šokirali su sportsku javnost u Bosni i Hercegovini senzacionalnom pobjedom nad prvacima države, ekipom Izviđača. Bugojanci su slavili s uvjerljivih 30:24, na krilima prije svega odličnog Benjamina Čičkušića.

Ovaj Maglajlija bio je nerješiva enigma za odbranu Skauta iz Ljubuškog, te je meč okončao s odličnih devet pogodaka. Prva violina Bugojanaca rado se odazvala našem pozivu za razgovor.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović, Novi.ba

"Ovo je sigurno najveće iznenađenje, pogotovo ako uzmemo u obzir da su aktuelni prvaci, da imaju odličnu ekipu sastavljenu od mladih reprezentativaca Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, te da su jedni od glavnih konkurenata i ove godine za naslov prvaka", ushićeno nam je kazao Benjamin pa nastavio:

"Iskren da budem, nisam razmišljao uopšte o samom ishodu, dobijao sam i veće, a gubio i već dobivene utakmice. Ušao sam kao i u svaku drugu utakmicu, a to je da dam svoj maksimum. Na sreću, od prvog pa do posljednjeg, uz publiku i umorni Izviđač od učešća u evropskim takmičenjima, gustog rasporeda, mislim da smo sasvim zasluženo dobili ovu utakmicu. Kontrolisali smo je od prve do zadnje minute, jaka odbrana s Rijadom Polićem na golu, sprječavanje njihove tranzicije i pametan napad su bili ključni faktori."

Pred njim i saigračima nema previše vremena za uživanje u pobjedi jer slijedi još jedan težak ispit, gostovanje Bosni u Visokom.

"Visoko kao i uvijek, teško, nisu u idealnoj situaciji, ali nikada ih ne smijete otpisati niti možete biti opušteni u gradu rukometa. Drago mi je da dobro igraju, nadam se da će Bosna opet biti ona stara. Ni o ovoj utakmici opet neću nešto specijalno razmišljati unaprijed, baš kao i prije, već dati sve od sebe i nadati se najboljem, ako Bog da", otkrio nam je Čičkušić.

Iskra je trenutno na omjeru od tri pobjede i četiri poraza. Zanimalo nas je koliko mogu ove sezone.

"Do sada smo imali 'kiks' s Leotarom koji je odličan ove sezone, ali i ovaj iznenađujući trijumf nad prvacima države tako da je to to. Iskreno, očekujem da budemo u 'zlatnoj' sredini, kao i na Final Fouru Kupa BiH".

benjamin-cickusic-2

Benjamin je uvjerljivo prvi topnik Premijer lige sa 67 golova. Prvom konkurentu Alenu Ovčini bježi već sada velikih 15 pogodaka.

"Taj podatak sam baš jučer vidio, odnosno dobio poruku o tome. Zaista je to lijepo, glupo bi bilo da kažem da mi ne laska, ali već nekoliko puta sam bio najbolji strijelac lige tako da mi ovo nije ništa novo, ali svakako je lijep osjećaj biti ispred jednog Alena Ovčine, prekaljenog Duška Čelice i ostalih", jasno će sjajni bek Bugojanaca.

Od prošle godine je stanovnik Bugojna. Otkrio nam je kako je došlo do saradnje, kao i samim prijemom u gradu i klubu...

"U Bugojno sam stigao uz dogovor s Asimom Šahmanom i mojim trenerom Amirom Šahmanom. Sarađivali smo u Kataru, želio sam pomoći Iskri da ostane u društvu najboljih, a zbog samog prijema u gradu i odnosa pojedinih ljudi prema meni, poput Asima Šahmana, Ejuba Zukića i ostalih iz kluba odlučio sam ostati. Naravno, tu je i Škola rukometa u kojoj treniram dječake što je svakako dodatni motiv."

Benjamin je tijekom karijere imao priliku nastupati u Kataru, za čiji nacionalni tim je jedno vrijeme i nastupao.

"Po završetku gimnazije sam dobio ponudu koja se nije mogla odbiti i odlučio sa, se tamo zaputiti, ostalo je historija (smijeh). Šalim se naravno, imao sam tu privilegiju da nastupam s Ivanom Balićem, a jop bolje od svega je da mi je trener bio Veselin Vujović. Bilo je tu mnogo vrhunskih igrača kao što su Kiro Lazarov, naš Mirsad Terzić, Vugrinec, Eklemović, Perez... Zaista sama krema svjetskog rukometa, zaista neki drugi nivo i drugi sport. Imam nastupe na dva svjetska s Katarom i dva IHF Super Globa s klubom, tako da je sve hvala Bogu jedna pozitivna priča, jedno divno iskustvo", otkrila nam je prva zvijezda Iskre.

benjamin-cickusic

Nosio je i bh. dres, a nije se našao na posljednjem popisu selektora Ivice Obrvana za duele s Mađarima. 

"Iskreno nisam ni očekivao poziv, ako me selektor pozove, tu sam za svoju zemlju uvijek. Selektor Obrvan je pokazao da ima viziju, a i njega sam već upoznao u Kataru i cijenim njegov rad tako da mislim da ćemo imati jedan dobar tim u budućnosti", kazao je Čičkušić.

Spominje se i mogući odlazak iz Bugojna, a sam Benjamin nam je otkrio da li će i doći do toga.

"Istina, imam neke ponude iz inostranstva već od janaura, pa ako Bog da samo zdravlja, sjest ću s roditeljima i sve dobro razmotriti pa tek onda odlučiti. Ne isključujem ostanak u Bugojnu ili nekoj drugoj ekipi iz naše domovine. Iskreno, sve opcije su u igri. Najvažnije je da dobro treniram, dobro igram, da me zdravlje služi, a ostalo će samo doći, ne sumnjam uopšte", zaključio je ponajbolji bek Premijer lige BiH.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović, Novi.ba

Ne propustite