Ivanić za BHRT: Dodikov plan nije prihvatljiv

Bosna i Hercegovina
Ivanić za BHRT: Dodikov plan nije prihvatljiv
Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i član Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić kaže za intervju „Jedan“ kako opozicija iz entiteta Republika Srpska neće podržati plan Milorada Dodika. Međutim, čini se da se vlast i opozicija ne slažu u vezi načina provedbe tog plana, a ne njegovog sadržaja

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i član Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić kaže za intervju „Jedan“ kako opozicija iz entiteta Republika Srpska neće podržati plan Milorada Dodika. Međutim, čini se da se vlast i opozicija ne slažu u vezi načina provedbe tog plana, a ne njegovog sadržaja

Na direktno pitanje da li bi opozicija u RS podržala plan Milorada Dodika kada bi ga bilo moguće provesti Ivanić kaže:

„Pa zavisi, kako i šta uraditi. Iskustvo je pokazalo da je tu bilo u prošlosti mnogo stvari koje su bile nepotrebne, a u kojima su svoj doprinos dale i međunarodne institucije. Ja mislim da je taj period nametanja sile i presije koji je trajao, posebno dok je bio Paddy Ashdown ovdje na vlasti bio vrlo pogrešan i da mi danas imamo posljedice tog osionog stila nametanja nekih stvari na nivou Bosne i Hercegovine“, govori za BHRT Mladen Ivanić.

Ipak, neka „nametanja“ međunarodne zajednice Mladen Ivanić ne smatra problematičnim i njih ne bi vraćao na „dejtonske postavke“. Kao primjer ističe Upravu za indirektno oporezivanje i uvođenje PDV-a od čega je najviše koristi imala upravo Republika Srpska, piše N1.

„Republika Srpska je imala najveći rast budžeta. Ja se sjećam, prije uvođenja PDV-a, odnos budžeta Republike Srpske i Federacije je bio 1:2. Dva puta je bio veći budžet Federacije. Danas su oni usaglašeni. Najviše je rastao budžet Republike Srpske, a istovremeno Republika Srpska ništa nije izgubila jer ministar finansija Republike Srpske ima tamo pravo veta. Dakle ne samo da je ograničio svoju moć na nivo Republike Srpske, već ima moć i na nivou BiH. Ja mislim da je to stvar koja je bila vrlo korisna i najkorisnija, posebno za Republiku Srpsku“, govori Ivanić.

Neizvjesno u kojem pravcu će otići kriza?

„Moja procjena je da se ovaj put ipak ide, ako ne do kraja, a ono mnogo više nego što je to bio slučaj do sada kada je Dodik nešto najavljivao, pa vrlo često odustajao“, govori za BHRT Mladen Ivanić.

Ivanić kaže kako bi trebalo uslijediti donošenje zakona kojima će biti osporen dio nadležnosti koje su u proteklim godinama prenesene na nivo Bosne i Hercegovine, a pokazaće se da li će SNSD (Stranka nezavisnih socijaldemokrata) krenuti u vraćanje svih nadležnosti, ili onih koje Mladen Ivanić opisuje kao „najosjetljivije“, pitanje vojske, pitanje obavještajne službe, pitanje Uprave za indirektno oporezivanje i pitanje djelovanja SIPA-e i Suda BiH na prostoru Republike Srpske.

„U ovom trenutku je vrlo neizvjesno reći u kojem će pravcu kriza otići. Imate neke blage uspone i padove u smislu šta se može očekivati, a šta ne. Usponi su bili u smislu da je gospodin Dodik najavio ukidanje svih zakona i svega što je praktično doneseno od Daytona pa naovamo. Onda ste imali jedan razgovor u Beogradu kome je otprilike poruka bila da, ako se riješi pitanje poljoprivrednog zemljišta i šuma, moglo bi to da se smiri. Onda sad opet imate, nakon povratka iz Beograda, nastavak. Manje je on Dodikov, a više ovih njegovih glasnogovornika, odnosno onih ljudi koji govore njegov stav, koji opet najavljuju praktično istu stvar, to znači sve zakone. Sjednica Narodne skupštine još uvijek nije zakazana i još uvijek je teško reći šta će se na toj sjednici naći na dnevnom redu, tako da je vrlo teško predvidjeti u kojem će pravcu kriza otići“, govori nekadašnji član Predsjedništva BiH.

Nije Dodik jedini krivac?

Mladen Ivanić smatra da za trenutnu krizu u BiH, iako je najveći, Dodik nije i jedini odgovoran.

„U tome su tri ključna igrača u čijim je praktično rukama Bosna i Hercegovina zadnjih deset godina. To su Dodik, Izetbegović i Čović. Nisu oni ni najmanje nevini u cijeloj priči i svi oni imaju značajan doprinos stanju zaista ozbiljne, ako ne i relativno dramatične političke situacije u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi“, smatra Ivanić.

On smatra da je pretpostavka za smirivanje tenzija u BiH da lideri iz Republike Srpske prihvate činjenicu da postoji Bosna i Hercegovina, „ali još više da konačno lideri, posebno iz bošnjačkog naroda, prihvate činjenicu da postoji i Republika Srpska i da je ne mogu uništiti“.

Međunarodna zajednica u koaliciji sa SDA

Mladen Ivanić tvrdi da je na snazi tiha koalicija između međunarodne zajednice i Stranke demokratske akcije (SDA) i da ona traje u cijelom postdejtonskom vremenu.

„Stepen kritičnosti prema SDA, pa ako hoćete i prema partijama iz Sarajeva je daleko manji nego prema bilo kome drugom. Ima tu i političkog pragmatizma. Malo je lakše kada ste u konfliktu sa manje brojnim nego sa najbrojnijim narodom. Prema njemu su međunarodne institucije daleko telerantnije. Uz to, moram biti iskren, SDA je sve lijepo zapakovala u priču o multietničnosti, jedan čovjek jedan glas i njima ta priča jako leži zato što je bošnjački narod najbrojniji. A jedan čovjek jedan glas znači dominaciju“, kategoričan je Ivanić.

Ne propustite