Hoće li Washington zbog oštrog zakona predavati saveznike Rusiji? Senatori mole Bidena da odustane od sankcija prema Indiji

Svijet
Hoće li Washington zbog oštrog zakona predavati saveznike Rusiji? Senatori mole Bidena da odustane od sankcija prema Indiji
SAD već neko vrijeme ima diplomatskih problema sa saveznicima, a najveći njihov strah je da bi saveznici mogli početi "prelaziti na drugu stranu". Konkretno se boje Rusije i Kine te se puno toga rade kako bi se zemlje zadržalo u američkoj "orbiti utjecaja". No, dok se SAD nekoć primarno fokusirao na "mrkvu" sad sve češće koristi "batinu" u pristupu prema svojim saveznicima, a pitanje je do kad će takvu strategiju moći održavati.

SAD već neko vrijeme ima diplomatskih problema sa saveznicima, a najveći njihov strah je da bi saveznici mogli početi "prelaziti na drugu stranu". Konkretno se boje Rusije i Kine te se puno toga rade kako bi se zemlje zadržalo u američkoj "orbiti utjecaja". No, dok se SAD nekoć primarno fokusirao na "mrkvu" sad sve češće koristi "batinu" u pristupu prema svojim saveznicima, a pitanje je do kad će takvu strategiju moći održavati, piše Advance.hr.

Dvoje američkih senatora, Republikanac John Cornyn i Demokrat Mark Warner (na slici na vrhu teksta), poslali su pismo predsjedniku Joeu Bidenu u kojem ga pozivaju da odustane od sankcija prema Indiji zbog indijske kupnje ruskog protuzračnog sustava S-400. Navode kako bi takva mjera ugrozila razvoj daljnje američko-indijske suradnje.

Podsjetimo, Indija je još 2018. godine s Rusijom potpisala ugovor na 5.5 milijardi USD za kupnju naprednog ruskog protuzračnog sustava ističući kako im je isti potreban za obranu protiv regionalnih rivala, konkretno Pakistana i Kine, s kojima imaju granične sporove.

Očekivano, najava kupnje ruskog sustava izazvala je oštru američku reakciju, a Washington je još 2017. uveo zakon na temelju kojeg uvode sankcije zemljama, točnije njihovim obrambenim i obavještajnim sektorima, ako nabavljaju ovakvu opremu od Rusije. Dakako, teško će SAD primjenjivati zakon prema svima jednako jer vršiti pritisak na jednu Indiju moglo bi im se obiti o glavu (u vidu pojačane indijsko-ruske suradnje). To im se već donekle i događa u slučaju Turske koju su kaznili zbog kupnje ruskog S-400.

Ne propustite