Zvizdić: Očekujem da OHR reaguje ako na snagu stupi Zakon o lijekovima RS-a

Bosna i Hercegovina
Zvizdić: Očekujem da OHR reaguje ako na snagu stupi Zakon o lijekovima RS-a
.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić očekuje da će visoki predstavnik reagovati ako na snagu stupi zakon kojim je predviđeno formiranje agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

Ovo je izjavio govoreći o ranijem obraćanju visokog predstavnika Christiana Schmidta državnim parlamentarcima. Izdvojio je Schmidtovu poruku da postoji mogućnost korištenja bonskih ovlasti.

Zvizdić nije očekivao da će visoki predstavnik biti, kako je naveo, precizan.

"Mislim da je Schmidt bio jasan, ali ne do kraja precizan - da odgovori sa da ili ne, kao što su neki drugi očekivali. Ja to nisam očekivao, jer je on diplomata", kazao je.

Pozvao je na okončanje blokade državnih institucija, a koja je posljedica odluke političara iz Republike Srpske da ne učestvuju u njihovom radu. Smatra da se politička kriza može riješiti samo u parlamentu.

Ocijenio je da se i između redova može iščitati šta je Schmidt želio kazati. To je naveo odgovarajući na to da su neki parlamentarci zadovoljni, a neki nezadovoljni obraćanjem visokog predstavnika.

"Ne trebamo se opredjeljivati da pred javnosti iznosimo da li smo zadovoljni. Pozivam da ozbiljno pročitaju njegov govor, i ono što je rečeno između redova je jasan stav OHR-a", konstatovao je Zvizdić.

Očekuje da Ured visokog predstavnika (OHR) reaguje ako na snagu stupi zakon koji podrazumijeva formiranje agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

"Potpuno sam uvjeren, ako zakon stupi na snagu i time se onemogući građanima Republike Srpske da imaju lijekove, da će OHR reagovati, ali nisam siguran da će zakon ikada stupiti na snagu", zaključio je.

Podsjećamo, Schmidt je poručio parlamentarcima da "međunarodna zajednica neće ovo nijemo posmatrati". Obraćanje je tražio nakon što se politička situacija u Bosni i Hercegovini dodatno pogoršala.

Izvor:Klix

Ne propustite