Schmidt: Uvjeravam vas da međunarodna zajednica neće ovo nijemo posmatrati

Bosna i Hercegovina
Schmidt: Uvjeravam vas da međunarodna zajednica neće ovo nijemo posmatrati
.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se danas zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Schmidt je svoje obraćanje u Parlamentu BiH započeo na bosanskom jeziku i šaljivim tonom.

"Siguran sam da primijetite da sam malo vježbao vaš jezik, ali moram još puno raditi. U demokratiji, parlament je pravo mjesto da se bez podjela iskaže poštovanje. Ovdje se osjećam kao kod kuće. Moderniji ste od njemačkog parlamenta, mi nemamo takve ekrane", kazao je Schmidt.

Obraćanje je, ipak, nastavio na engleskom jeziku, rekavši da je obraćanje planirao nakon prvih stotinu dana mandata.

"Iskreno sam se nadao da će to biti pod pozitivnijim okolnostima. Međutim, došlo je do okolnosti koje su svima poznate. Nažalost, nisu svi zastupnici ovdje, ali nadam se da će i oni prisustvovati i da će u budućnosti koristiti ovu priliku za razmjenu mišljenja", nastavio je Schmidt.

Dodao je da u augustu, kada je preuzeo mandat u OHR-u, nije mogao ni očekivati da će se BiH suočiti s jednim od najvećih osporavanja svog suvereniteta od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Boravio sam ovih dana u posjeti brojnim svjetskim liderima. Oni pomno prate situaciju u BiH, ali svi moramo raditi na tome da ova zemlja i dalje ostane na njihovom radaru. Naš zajednički interes je da doprinesemo mirnom razvoju događaja na Zapadnom Balkanu", dodao je Schmidt, rekavši da sljedeće sedmice ide u New York da se obrati pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Naglasio je da razumije da građani BiH imaju sumnje za budućnost zemlje i da izabrani dužnosnici moraju raditi na tome da uvjere građane u sigurnost.

Istakao je da međunarodna zajednica i visoki predstavnik ozbiljno shvataju trenutnu situaciju.

"Ja svoju poziciju vidim sa svim onim nadležnostima koje je dogovorila međunarodna zajednica. Uvjeravam vas da međunarodna zajednica razmatra sve opcije, iako imam sve ovlasti na raspolaganju, ne bih još špekulisao o sankcijama", ističe visoki predstavnik.

Obraćanje je završio porukom da se BiH sastoji od entiteta i da će takva ostati.

"Niko ko želi razgovarati o dezintegraciji države mislim da neće biti u mogućnosti da to realizuje. Međunarodna zajedniica neće samo nijemo stajati po strani i gledati šta se dešava. Pozivam vas da radite sa mnom, nisam došao da dominiram, nego da radim s vama. Građani zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost. Ono što ne zaslužuju je strah", zaključio je Schmidt.

Izvpr:Klix

Ne propustite