Čović na kafi s novinarima poručio: Bolje razgovarati, nego zveckati oružjem

Bosna i Hercegovina
Čović na kafi s novinarima poručio: Bolje razgovarati, nego zveckati oružjem
Politička situacija u BiH je izazovna i imamo krizu nefunkcionisanja institucija, kazao je danas na kafi s novinarima predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović.

Politička situacija u BiH je izazovna i imamo krizu nefunkcionisanja institucija, kazao je danas na kafi s novinarima predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović.

- Parlament BiH ne funkcionira, a danas ćemo imati obraćanje visokog predstavnika Kristijana Šmita. Preuzeli smo reformske obaveze, a nemamo sjednica već par mjeseci. Sva rješenja po Mostarskom sporazumu se već vide - smatra Čović.

Dodao je da je bolje razgovarati nego zveckati oružjem.

- Moramo naći politička rješenja, BiH ima samo jedan put i to je evropski. Moramo organizirati izbore, a da nemamo zastoje kao što smo imali u proteklom periodu. Mora biti kompromis, a ne dva na prema jedan. Sa svoje strane dat ću sve da Dom naroda normalno funkcionira - poručio je Čović.

Prema njegovim riječima HNS će uraditi sve da pronađe rješenja.

Na pitanja novinara, Čović je poručio da razgovori moraju biti dinamičniji.

- Kod Vučića sam bio na radnom ručku i vrlo konkretno smo razgovarali u prijateljskom ambijentu. I o tome kako on može pomoći da se stabilizira stanje u BiH. Bio je to krajnje prijateljski razgovor prema BiH. Razgovarati moramo, a razgovarao sam s Milanovićem. I gospodin Dodik je bio u Zagrebu. Imao sam radni ručak s Izetbegovićem i dogovorili smo radne sastanke. Moramo razgovarati umjesto da se povučemo na tri strane - naglasio je Čović.

Dodao je da je Ustav BiH "domoljublje".

- Imamo Ustav i trebamo ga poštivati. Sadašnja dejtonska organizacija BiH je na snazi i ona je takva. Mora se poštovati i sporazum iz Mostara. Treba osigurati legitimno predstavljanje i ništa osim toga. U Dejtonu je nađena mjera između građanskog i etničkog, samo tri posto se funkcija bira po etničkom principu, sve ostalo je građansko - kazao je Čović.

Govoreći o reformi Izbornog zakona, rekao je da sve treba ići u paketu.

- Tako smo se dogovorili u Mostaru, nema razdvajanja Predsjedništva BiH i domova naroda. To je cjelina i to je jako malo što se traži. Traži se samo da hrvatski narod bira sebi predstavnika. Uvjeren sam da ćemo naći rješenje, nas tek čekaju teže stvari, a kad je riječ članstvo u EU - istakao je Čović.

Na pitanje o etničkom prefiksu, Čović je upitao šta znači taj prefiks.

- Prefiks ne može biti obilježje jednog naroda. Prefikse sve možete brisati, ali konstitutivnost ne može se izbrisati. Koga izigravamo i koga glumimo ovdje. Ljudima koji vole građansko, pa hajmo napraviti dvije izborne jedinice u FBiH, pa ćemo riješiti sve probleme. Treba puno vremena i puno dogovora i dvotrećinska većina - kazao je Čović.

Govoreći o podjelama, Čović je kazao da ne možemo biti podijeljeniji od danas.

- Država je predložena i to je neko napravio. Prijedlog da imamo dvije izborne jedinice u FBiH se spašava BiH, jer sad imamo njih 11. Ako želimo prema EU moramo ovih 11 svesti na 2. Svaka županija je izborna jedinica i to zakon kaže. Bio bih najsretniji čovjek na svijetu da imamo jednog predsjednika, ali to je nešto što je propalo, to su vam oni paketi - pojasnio je Čović.

Na pitanje o prijateljstvu s Dodikom, Čović je kazao da je prijateljstvo privatna stvar.

- Hajmo pogledati izjave političara u BiH u posljednjih godinu dana pa ćete vidjeti koliko je bilo udara na Ustav. A koja je razlika između separatizma i unitarizma. Crvene linije su davno pređene i zato trebamo razgovarati i naći rješenja. Ne maštam o tome da sjednemo u Vijeće ministara da preglasamo nekog drugog. Danas je hrvatskom članu Predsjedništva BiH što Palmer štiti Hrvate. Pa zamislite vi to - poručio je Čović.

Naglasio je da se presude Ustavnog suda BiH moraju provesti.

- Mi se zadnje tri godine bavimo pitanjem ko je koga prevario. Da mi želimo pričati o trećem entitetu ja bih o tome pričao zadnjih 20 godina. Mi pričamo o izbornom zakonu. Jedino neodgovorna bošnjačka politika može natjerati Hrvate da razmišljaju u drugom smjeru. Ja živim BiH, ona je cjelovita i takva treba da ostane na putu prema EU - istakao je Čović.

Na pitanje novinara o izmjenama izbornog zakona, Čović je kazao da je HDZ ponudio 6 ili 7 kompromisa.

- Samo sam tražio minimum, a to je legitimno predstavljanje. Dali smo nekoliko rješenja, bio to izravan ili neizravan izbor. Ja kao Hrvat neću da biram Bošnjacima klub naroda, ali isto tako neću da meni biraju. Ostavili smo široko polje za dogovor. Ne možete birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Dom naroda se može izabrati na 100 različitih načina. Nije bitno koga će izabrati Hrvati, možda će i Sjedića i Funcija - naglasio je Čović.

Istakao je da je sreće OHR bi davno otišao iz BiH.

- Pa kako se Incko ponašao, pa zadnji dan mandata nametnuo zakon i pobjegao. Nije bitno koji je to zakon, jer ko će normalan negirati zločine. Mislim da Šmit neće koristiti bonska ovlaštenja. Uloga visokog predstavnika je rasterećena i treba biti u službi evropskog puta. Fileov model ne postoji, a bio sam na svim sastancima sa gospodinom Fileom. Neki to napadaju, a to ne postoji - kazao je Čović.

Dodao je da je uvjeren da će do kraja godine uspjeti usvojiti novi izborni zakon.

- Sastanci su svakodnevni, nešta izađe u medije pa se to analizira. Ali na večeri nećemo naći model, moramo ti riješiti. Imat ćemo stranačke razgovore. Popunjavat ćemo termine i između toga ćemo sjesti stranački - rekao je Čović.

Govoreći o gašenju monitora na sjednici Predstavničkog doma i Palmerovom modelu, Čović je kazao da je Hrvati nisu htjeli dati doprinos bilo kome u smjeni.

- To nije put. Znamo kako smo ih imenovali i znamo proceduru. Američka pomoć je prevažna i oko toga možemo imati različite stavove i ne možemo ni sa tog stola uzimati šta nam se sviđa. Moramo cijeniti to da oni imaju vremena za nas. Ko smo mi u tome svemu i oni dođu da nam pomognu. Biram riječi jer su to prijatelji. Dobrodošli su i pomažu nam - istakao je Čović.

Govoreći o susretu s Plamerom i prijedlogu Bakira Izetbegovića, Čović je poručio da će vrlo teško biti organizirati izbore ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon.

- Ne postoji šansa da se ovo uradi preko CIK-a. To je nelegitimna institucija u BiH. CIK samo vodi računa kako to korektno da se provede, a vidjeli ste krađe. Siguran sam da će izmjena biti. Izetbegović mora se odlučiti šta hoće, jedno od rješenja je indirektni izbor. Ali nema paketa i Fileovih modela. Pa mi smo predlagali indirektni izbor, pa je bila polemika u Sarajevu - kazao je Čović.

Dodao je da se od Mostara nije sjelo da se razgovara.

- Nije Dragan Čović mjera vraćanja nadležnosti, već Ustav. Isključivo sam za korake naprijed. I ovako nas neće, pa kako će nas ako se ne dogovaramo. Imam izgrađen stav o životu i politici. Ja sam iživio život i nastojao sam raditi najbolje što znam. Ovdje su neki mediji napravili monstruma u Sarajevu, a ja sam samo Dragan Čović kao što sam bio i prije 20 godina kad sam ušao u politiku - zaključio je Čović.

(Avaz)

Ne propustite