TENISKU LOPTU OBAVEZNO UBACITE U MAŠINU ZA VEŠ: Rezultat će vas oduševiti, ekspert OTKRIO CAKU

Praktična žena
TENISKU LOPTU OBAVEZNO UBACITE U MAŠINU ZA VEŠ: Rezultat će vas oduševiti, ekspert OTKRIO CAKU
Postoji trik da vam se veš nikada ne ofarba

Postoji trik da vam se veš nikada ne ofarba

Stručnjak za hemijsko čišćenje Vil Langston iz Velike Britanije ruši sve mitove o pranju i daje neprocjenjive savjete koji će vam sačuvati odjeću i obuću!

1. Da li obuću treba prati u mašini za veš?

Mnogi se odlučuju na ovo rješenje - ubace patike ili nježne čizmice u veš mašinu, operu na jnežnom programu i problem pranja osjetljive obuće je riješen.

"Strogo savjetujemo da ovo nikada ne radite. Toplota vode u mašini može potpuno da uništi ljepak na obući koji sve dijelove drži zajedno, a mašinsko pranje može i potpuno da deformiše oblik obuće. Postoji još jedna neprijatna mogućnost - obuća može da se skupi i za nekoliko brojeva, u zavisnosti od toga od kojeg materijala je napravljena", kaže Langston.

2. Da li bijelo vino skida fleke od crvenog vina?

"Definitivno ne", uvjerava stručnjak. "Odjeću sa flekama od vina najbolje je potopiti u prohladnu vodu, a prethodno naneti tečni deterdžent na mrlju. Nakon što fleka nestane, operite na uobičajen način".

3. Zašto treba staviti tenisku lopticu u bubanj prije pranja?

"Ovaj trik vaše peškire čini mekšim i pufnastim", kaže Lagston.

4. Da li više praška znači čistiji veš?

"Apsolutno ne. Maksimum deterdženta u pregradi označen je s razlogom. Štaviše, višak deterdženta može da vam napravi problem, uključujući bijele fleke na odjeći, čudne mirise, ali i zapušen odvod", smatra stručnjak.

5. Da li mašina treba da se pere?

Svi vjerujemo da se mašina dok pere veš usput u sama opere. Ali, mašina bi ipak trebalo da se pere i prazna, i to maksimalno na svakih 6 nedjelja na najtoplijem i najdužem ciklusu pranja.

"Kako biste bili sigurni da ste ubili sve bakterije, dodajte malo sirćeta ili izbjeljivača", savjetuje Langston.

6. Da li je hladno pranje bolje za životnu okolinu?

"Da, a pritom određeni materijali uopšte ne zahtevaju vruću vodu. Za peškire, posteljinu i intimni veš preporučuje se što topliji program, kako bi se ubile bakterije, a sve ostalo - ne. Hladno pranje je sjajan način da spriječite zagađenje okoline, ali i uštedite struju - 90 % struje mašina potroši za grejanje vode, a samo 10 za pranje. Takođe, hladno pranje vam više čuva stvari - boja manje bledi, veš ne može da se skupi i istanji. U hladnoj vodi slobodno možete da perete veš svakakvih boja - nema šanse da neka pusti i ofarba sve ostalo", objašnjava Langston.

7. Da li deterdžent ubija bakterije na odjeći?

"Ne. A to ne čini u potpunosti ni visoka temperatura. Jedini siguran način da ubijete sve bakterije jeste da dodate izbjeljivač na bazi hlora ili ulje borovine prije pranja. Veš se odlično dezinfikuje i u mašini za sušenje veša", zaključuje ekspert.

Novi.ba/Stil.rs

Ne propustite