Državno tužilaštvo poslalo predmete na pregled: Srbija će suditi odbjeglim ratnim zločincima iz BiH

Aktuelno
Državno tužilaštvo poslalo predmete na pregled: Srbija će suditi odbjeglim ratnim zločincima iz BiH
Srbija neće izručiti Bosni i Hercegovini bivše pripadnike Armije Republike BiH Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića, kojima se sudi u Beogradu za navodne ratne zločine na području Sarajeva odnosno Brčkog, prenosi Avaz.

Srbija neće izručiti Bosni i Hercegovini bivše pripadnike Armije Republike BiH Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića, kojima se sudi u Beogradu za navodne ratne zločine na području Sarajeva odnosno Brčkog, prenosi „Avaz“.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nedavno je Tužilaštvu BiH, osim slučaja protiv Edina Vranja, kojeg je pustilo na slobodu, ustupilo 24 predmeta protiv 28 osoba. No, među njima nisu Mujanović, kojem se ponovo sudi, i Osmanović.

Razlog je taj što je njima, kako nam je rečeno, suđenje pri kraju i dogovor je da se sudski postupak okonča u Beogradu.

S druge strane, Srbija je tražila da Tužilaštvo BiH, kao što je to uradilo Tužilaštvo Srbije, ustupi predmete pravosuđu Srbije za one osobe koje su optužene u BiH, a nedostupne su organima gonjenja. Na taj način sudilo bi im se u Srbiji

Saznajemo da je Tužilaštvo BiH već dalo predmete na pregled koji bi se mogli prenijeti u Srbiju, ali se čeka odluka pravosuđa u Beogradu hoće li ih preuzeti.

Tako bi se moglo desiti da se postupak protiv bjegunca Milomira Savčića vodi u Srbiji. Ali tu su i ostala imena poput Duška Kornjače, Branka Basare, Rajka Kušića, kojem se već sudi u Beogradu, ali i Svetozara Kosorića.

Svi su oni optuženi i nedostupni organima gonjenja.

Među njima je i Tomislav Kovač, ratni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. Svi oni normalno žive i rade u Srbiji. Nedavno je preminuo Drago Samardžija, optužen za zločine nad Bošnjacima u Ključu.

Kontaktirali smo jučer i Mirsadu Kastrat-Mujanović, suprugu Huseina Mujanovića, koji je u pritvoru u Beogradu već treću godinu. Iako je bilo govora da će i on, skupa s Vranjem, biti pušten, to se nije desilo. To je nedavno najavila i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova.

- Nema nikakve informacije. To pitajte ministricu Turković i Tužilaštvo BiH - kazala je Kastrat-Mujanović

(Avaz)

Ne propustite