RIJEŠITE SE MASNOG STOMAKA I OČISTITE JETRU: Napravite napitak od OVE BILJKE - prepolovit ćete se i bit ćete zdraviji

Porodica i zdravlje
RIJEŠITE SE MASNOG STOMAKA I OČISTITE JETRU: Napravite napitak od OVE BILJKE -  prepolovit ćete se i bit ćete zdraviji
Masnoća u organizmu opterećuje jetru, a mi vam nudimo narodne recepte koje su koristili naši stari.

Masnoća u organizmu opterećuje jetru, a mi vam nudimo narodne recepte koje su koristili naši stari.

ČIŠĆENJE JETRE

Vjeruje se da se najviše masti sagorijeva u jetri. Ovaj organ pretvara višak masti u ishrani u holesterol, a zatim u žuč koja se izlučuje kroz crijeva. Višak masti iz hrane akumulira se u ćelijama jetre i u njima se taloži. Metabolički procesi se usporavaju, težina se povećava.

PIĆA ZA ČIŠĆENJE JETRE

Mliječni čičak

Mliječni čičak je jedinstveni biljni hepatoprotektor. Ovo je prva domaća biljka za čišćenje jetre. Korisne supstance iz sjemena čička štite ćelije jetre i pospešuju njihov oporavak. Da biste napravili piće, biće vam potrebno 30 g mljevenog sjemena. Prelijte ih 0,5 litara hladne vode i kuhajte dok zapremina ne bude prepolovljena. Procijedite i 2 kašike ovog čaja razblažite sa 200 ml tople vode. Popijte piće prije spavanja.

857381-cicak-ff

Ovas

Počnite da pripremate piće ujutro. U 200 ml ključale vode sipajte 1 kašiku ovsa. Uveče, procijedite čaj i dodajte joj 1 kašičicu cimeta i 1/3 kašičice kurkume. Podelite piće u dvije doze: prva 30 minuta pre večere, druga 30 minuta prije spavanja.

Đumbir

Dodajte 1/3 kašičice izrendanog korijen đumbira u 250 ml tople vode, 1 kašičicu svježe iscijeđenog limunovog soka i 1 kašičicu meda. Pustite da se kuha 15 minuta i pijte sat vremena prije spavanja. Ukoliko patite od povećanog pritiska, ne možete piti ovo piće.

Cvekla

Oljuštite 4 cvekle i isjecite na velike kocke. Nalijte 2 litra hladne vode. Kuvajte dok se zapremina ne smanji za 3 puta. Procijediti rezultujući čaj ii uzimati 3/4 šolje prije spavanja.

Biljni miks

U jednakim dijelovima pomiješajte ljekovito bilje: kamilicu, kantarion, brezove pupoljke i cvjetove pjeskovitog smilja. Na 1 kašiku ovog miksa sipajte 500 ml vode i ostavite u termosu jedan dan. Uzmite dobijeno piće 1 čašu prije spavanja.

Jetra je glavni filter našeg tijela. Da biste se riješili masnog stomaka, vrijedi piti čajeve koji stimulišu proces sagorijevanja masnih ćelija. Pošto jetra aktivno radi noću, piće treba piti prije spavanja, a prije čišćenja konsultujte se sa svojim ljekarom.

Kurir.rs/dnevni.rs

Ne propustite