Šarović: Slaganjem s produžetkom mandata EUFOR-u, Dodik ojačao ulogu visokog predstavnika

Bosna i Hercegovina
Šarović: Slaganjem s produžetkom mandata EUFOR-u, Dodik ojačao ulogu visokog predstavnika
.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da Dodik svojim susretom sa Milanovićem nije donio nikakav doprinos ikakvoj stabilizaciji prilika u BiH i da služi samo tome da se on prikaže kao neko ko kao nešto radi za rješenja kriza koje je sam izazvao.

S druge strane, navodi Šarović, ono što je ostalo u sjeni a što ustvari posebno zabrinjava jeste davanje Dodikove saglasnosti da se produži mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

"I to po poglavlju 7. Povelje UN-a, koje uključuje i upotrebu sile od strane EUFOR-a. Ta rasprava će se obaviti u narednih nekoliko dana u Vijeću sigurnosti UN-a ali ono što je posebno važno je da davanje saglasnosti na produženje ovakvog mandata zatvara vrata bilo kakvom manevru nekim zemljama i indirektno osnažuje ulogu Visokog predstavnika u BiH!“, rekao je Šarović.

Ukoliko bi uloga EUFOR-a bila drugačija, ističe Šarović, umjesto ove sa kojom se Dodik usaglasio a o čemu će se sada voditi rasprava u Vijeću sigurnosti, i samo postojanje Visokog predstavnika izgubilo bi smisao.

„Međutim, Dodikovom saglasnošću stvari idu potpuno u suprotnom smjeru“, zaključio je Šarović.

Izvor:Klix

Ne propustite