Žestok sukob Hasanbegovića i Pupovca: "BiH i RH, de facto, čine jednu cjelinu"

Region
Žestok sukob Hasanbegovića i Pupovca: "BiH i RH, de facto, čine jednu cjelinu"
Na saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj došlo je do sukoba predsjednika Odbora Milorada Pupovca i člana Zlatka Hasanbegovića.

Na saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj došlo je do sukoba predsjednika Odbora Milorada Pupovca i člana Zlatka Hasanbegovića.

"Rekao bih, predsjedniče, na početku, da mi uopće nije jasno zašto ste sazvali ovu sjednicu. Naslov jedne točke dnevnog reda, to je razlog zašto sam bio protiv dnevnog reda, je bio 'nezakonito zaprečivanje državne granice'. Vi u ovom trenutku prejudicirate sve pokrenute nalaze redarstvenih tijela, a u konačnici i DORH-a. Mi ne možemo na temelju YouTubea i televizijskih emisija donositi dalekosežne zaključke. Pravobraniteljica nas je upoznala s činjenicom da je 'pushback' kolokvijalni naziv koji nema pravnu težinu osim u vrstu novogovora, u diskursu nevladinog sektora", rekao je uvodno Hasanbegović.

Dodao je da su pokrenute istrage, kazavši da migranti nisu usporedivi s "fenomenom izbjeglištva".

"Neću o ulozi nekih nevladinih organizacija koje nastupaju de facto kao jataci i suradnici krijumčarskih mreža. Radi se o dobro organiziranoj, dotjeranoj međunarodnoj mreži iz stanovitih središta koji su vrsta pokretne gerile. Iste snimke vidimo na grčko-turskoj granici, radi se o profesionalnim aktivistima i snimateljima", rekao je i dodao kako bi policija trebala utvrditi tko su snimatelji.

Tu nije stao.

"Migrantska kriza za Republiku Hrvatsku, s obzirom na geopolitičke okolnosti i oblik hrvatske državne granice, nema prvorazrednu nacionalnu važnost kakvu ima za Mađarsku, Češku, Poljsku, Luksemburg ili Lihtenštajn. Zbog pogleda na zemljopis i činjenice da BiH nije tek susjedna zemlja zbog povijesnih nacionalnih i geopolitičkih razloga, to je prvorazredno državno pitanje. Zapravo, BiH i RH, de facto, bez obzira na ove okolnosti, čine jednu cjelinu…".

Tu ga je Pupovac zaustavio.

"Samo sam čekao da to kažete... Prekršili ste važne odredbe hrvatske državne politike", rekao mu je Pupovac.

"Pa to je moje pravo, ja nisam eksponent hrvatske državne politike", uzvratio je Hasanbegović.

Pupovac je nastavio: "Kad to kaže netko drugi drugim riječima, mi koji smo odgovorni državljani ove države se tome suprotstavljamo. Neću vam dopustiti da dovršite, oduzimam vam riječ. Rekli ste previše!".

Hasanbegović mu je odgovorio da izvrće njegovu misao i kontekst izrečenog: "Sramotno je da pravobraniteljica može govoriti duže nego saborski zastupnici".

Pupovac je rekao da je imao pet minuta, a govorio više od deset.

"Ne prevodite ni stvari kako treba, pushback je odvraćanje, zovete ih protuzakonitim migrantima, tko ih je stvorio?", uzvratio je šef Odbora pa dodao:

"Vaša riječ o tome da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina jedinstven prostor i jedinstvena zemlja je nešto što je nedopustivo. Vi to možete misliti, ali kad to kažete na ovom Odboru, onda ćete dobiti odgovor".

Hasanbegović nije ostao dužan.

"Vi sigurno nemate pravo imati ulogu cenzora i tumača tuđih misli. Da, RH i BiH su jedna geopolitička cjelina i to je razlog zašto nitko u ovoj zemlji ne razmišlja o stavljanju žice između RH I BiH!", piše Direktno.hr.

Pupovac mu je nakon toga oduzeo riječ, a zaprijetio mu je stražom i izbacivanjem ako nastavi.

Hasanbegović se usprotivio oduzimanju riječi, odnosno nemogućnošću da završi, i napustio sjednicu Odbora.

(Radio Sarajevo)

Ne propustite