Sjednica Zastupničkog doma PS BiH: Nastavlja li se blokada ili ne?

Bosna i Hercegovina
Sjednica Zastupničkog doma PS BiH: Nastavlja li se blokada ili ne?
.

Za danas je zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, a pred zastupnicima je niz odluka. Bit će to prva sjednica kolegija državnog parlamenta o zahtjevu visokog predstavnika za obraćanje zastupnicima i delegatima. Sjednica je to i na kojoj će se odlučivati o smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića.

Uprkos blokadama državnih institucija, na sjednicu Zatupničkog doma BiH, svoj dolazak su upravo zbog odluke o smjeni Sifeta Podžića najavili i vladajući iz RS.

"Smatramo da suštinski nećemo odstupiti od zaključaka Narodne skupštine i ući ćemo na tu tačku da podržimo odluku predsjedavajućeg Zorana Tegeltije" kazala je Snježana Novaković-Bursać, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu BiH, piše FTV

"U članu 2 sporazuma koji su potpisali predstavnici partija i klubova iz RS-a piše da ćemo učestvovati u onim tačkama koje su od vitalne važnosti za Republiku Srpsku. Ukoliko smo zatražili smjenu Sifeta Podžića, onda za nju treba i da glasamo", naveo je Nenad Stevandić, zastupnik US-a u Zastupničkom domu BiH.

Tako će doći na sjednicu, ali ne i na kolegiji uoči sjednice, na kojem će se naći i zahtjev Christiana Schmidta za obraćanje u Parlamentu.

"Klub poslanika SDS-a, PDP-a i DNS-a će postupati u skladu sa zaključcima NSRS-a koji jasno kažu da ne postoje uslovi za odlučivanje srpskih predstavnika na nivou zajedničkih institucija. Dobili smo poziv od Radmanovića da dođemo na zajednički sastanak, raspoloženje je da odemo da čujemo šta je to prijedlog SNSD-a, ali ono čime ćemo se voditi jesu zaključci RS-a", poručio je Nenad Nešić, zastupnik DNS-a u Zastupničkom domu BiH.

"Nema učestvovanja u donošenju odluka u institucijama BiH. Da li će se ići s određenim sastancima, razgovorima, dogovorima na kojima će se dolaziti do određenih rješenja, mi to ne možemo da prijudiciramo", istakao je Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu BiH.

Tako je kvorum za odlučivanje pod upitnikom.

"To što se vodi mrtva utrka između pozicije i opozicije ko će biti 'izdajnik interesa RS' nanosi ogromnu štetu prvenstveno Republici Srpskoj i njenim građanima", naglasio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma BiH.

Neizvjesni i ključni su i potezi HDZ-a BiH, nisu za blokadu, ali nisu ni za zakone i tačke dnevnog reda koje nisu njihovom interesu. Tome u prilog govori i današnji potez zastupnika Lovrinovića.

"Lovrinović je i prošli put napustio Ustavnopravnu komisiju i time nam je onemogućio kvorum za punopravan rad i odlučivanje. On smatra da SNSD i stranke iz Republike Srpske treba podržavati u ovoj blokadi institucija. HDZ je tu neskriveno na njihovoj strani", istakla je Alma Čolo, zastupnica SDA u Zastupničkom domu BiH.

Inače Ustavnopravna komisija je podržala Incijativu Naše stranke za izmjenu Ustava BiH koja će se osim smjene Sifeta Podžića sutra naći na dnevnom redu.

Izvor:Radiosarajevo

Ne propustite