Dačić u Banjoj Luci: Imate apsolutnu podršku iz Srbije

Bosna i Hercegovina
Dačić u Banjoj Luci: Imate apsolutnu podršku iz Srbije
.

Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije sastao se danas s Miloradom Dodikom, šefom SNSD-a i članom Predsjedništva ove države - ali, dakako u Banjoj Luci...

Dačić je, dajući Dodiku novi 'vietar u leđa', poručio kako je "RS uspjela da se sačuva 30 godina, ne samo svoje institucije, već i vjeru ljudi u to da mogu biti sami na svome".

"To znači da imate apsolutnu podršku Srbije na osnovu Dejtonskog sporazuma gdje smatramo da svaka kapitalna odluka koja se tiče odnosa i pozicije naroda i entiteta i pozicije neke centralne vlasti na nivou BiH, ukoliko se mijenja, mora se zasnivati na saglasnosti sva tri naroda i oba entieta.

Mi smo svi željni mira i želimo da se sačuva mir, ali i sto tako i ustavne pozicije i ovlašćenja RS. Samim tim Srbija će garanovati sve ono što ne prozilazi samo iz Dejtonskog sporazum,a već sve ono što smo zajedno uradili počevši od sporazuma o specijalnim odnosima", izjavio je Dačić.

On je i stava kako se "ništa novo ne dešava na ovim prostorima, te da se ove stvari dešavaju decenijama unazad", piše N1

"To se zove pokušaj da se izgira Dejtonski sporazum time što će se uzimati sve više ovlašćenja od RS. Da na kraju entiteti gotovo nemaju nikakav značaj. I danas me Dodik informisao o posljednjim mjerama i najavama mjera koje idu na uzimanje dodatnih ovlašćenja RS", izjavio je Dačić

Kazao je kako su političke stranke u Parlamentu Srbije podnijele inicijativu da čuju Dodika i druge političke stranke RS o ovom problemima te da će jedan takav sastanak biti organizovan u Beogradu tokom sljedećeg mjeseca... 

Naravno da se ovim povodom obratio i Dodik koji je ponovo, bez argumenata i dokaza, izjavio kako je "problem RS što je samoodrživa i jedina koja može sama da funkcioniše za razliku od BiH i FBiH".

Smatrao je važnim i naglasiti da Dačić "ima dosta razumijevanja za dešavanja u BiH"(...). Ponovo je govorio i o odlukama koje NSRS treba donijeti kako bi "RS vratila svoje nadležnosti".

"NSRS će donositi odluke u narednim danima da vrati ustavnu poziciju RS", ponovio je Dodik, ali je naveo da će SNSD prisustovati sjednici Parlamenta BiH ove sedmice, jer žele smijeniti "neodgovornog ministra odbrane BiH": "Iz tog razloga ćemo otići tamo uvjereni da to neće dozvoliti muslimani i to je pokazna vježba i Šaroviću kako to izgleda kada hoćeš nešto da uradiš i da bi od njih nešto očekivao."

Kazao je je i da su "oni jedini tražili razgovore prije mnogo mjeseci i to putem NSRS, ali da je Bakir Izetbegović to odbio i rekao da nema ptorebe".

"Sada najednom oni hoće, a mi kao nećemo. Razgovarat ćemo, nije problem. Jedino nećemo razgovarati sa Schdimtom jer on nije visoki predstavnik", suvislo je govorio Dodik.

Izvor:Radiosarajevo

Ne propustite