U Srebrenici odbačena prijava protiv Vojina Pavlovića zbog negiranja genocida

Bosna i Hercegovina
U Srebrenici odbačena prijava protiv Vojina Pavlovića zbog negiranja genocida
,

U Osnovnom sudu u Srebrenici je danas održano ročište povodom krivične prijave zbog negiranja genocida, a protiv Vojina Pavlovića, predsjednika "Istočne alternative". Međutim, kako u vrijeme činjenja prekršaja Valentin Inzko još uvijek nije bio nametnuo zabranu, prijava je dobačena.

Pavlović je prijavljen zbog ljepljenja plakata sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića, a poznat je po glasnom negiranju genocida te konstantnom vrijeđanju porodica žrtava s obzirom na to da u javnom prostoru često relativizira događaje iz ratne prošlosti.

Postupajući tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina Munis Šabić odbacio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojina Pavlovića za negiranje genocida jer u vrijeme činjenja djela zakon o zabrani genocida nije postojao.

Advokat osumnjičenog Mirko Blagojević je ocijenio da je tužilac ispravno postupio te da nije bilo osnova za krivičnu prijavu.

"Prijava je preinačena u prekršajnu i očekujemo da će i ona biti odbačena jer Pavlović nije lijepio plakate sa Mladićevim likom i navedenim sadržajem u Srebrenici, zbog čega je prijavljen, nego u Bratuncu, a za to nije podnesena prijava", pojasnio je Blagojević nakon ročišta u Osnovnom sudu u Srebrenici.

Pavlović je nakon izlaska iz suda izjavio da će "Istočna alternativa" na svoj način nastaviti aktivnosti o pitanju odbrane Republike Srpske i dokazivanja istine o stradanju srpskog naroda u Podrinju.

Izvor:Klix

Ne propustite