Demonstranti ušli na sastanak u OHR, građani poslali poruke liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a

Bosna i Hercegovina
Demonstranti ušli na sastanak u OHR, građani poslali poruke liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a
.

Prije ulaska kazali su da to nije razgovor sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom već sa drugim predstavnicima OHR-a jer Schmidt trenutno nije u BiH.

Tokom današnjih demonstracija građani su poručili da od Schmidta očekuju konkretne poteze i odgovore, a ne diplomatske.

Sejda Ćatić, jedna od organizatorica, u obraćanju okupljenima je kazala da se u jednom demokratskom društvu žrtvuje sloboda čovjeka.

Obraćajući se međunarodnim zavničnicima, a zatim Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću kazala je da "nisu svi Bošnjaci za SDA, niti su svi Srbi za SNSD niti su svi Hrvati za HDZ te da se građani BiH nikada nisu izjasnili o Dejtonskom sporazumu.

Članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku je poručila da građani neće dozvoliti rušenje institucija BiH koje inače koristi kao privatnu svojinu i u njima pravi cirkus, lideru HDZ-a Draganu Čoviću da blokadama ugrožava sve građane, a Bakira Izetbegovića je javno pitala ko ugrožava egzistenciju ljudi širom Bosne i Hercegovine te ga je pitala kada je obišao povratnike u RS-u.

Ćatić je rekla da građani ne učestvuju u odlukama od interesa za građane i da zahtijevaju da svako može biti biran i izabran u cijeloj BiH.

Od Schmidta se traže odgovori na pitanje zašto ne koristi bonske ovlasti, po kojima može smijeniti zvaničnike koji krše zakone i krše Dejtonaki sporazum te su podsjetili da je Milorad Dodik 2018. godine po preuzimanju funkcije u Predsjedništvu BiH položio zakletvu, ali da on već dugo vremena negira postojanje BiH, nepoštuje Ustav BiH, ne štiti ljudska prava i slobode građana te krši Dejtonski mirovni sporazum i zakonom preuzete obaveze.

Na protestima su bili i građani iz drugih gradova Bosne i Hercegovine koji su skandirali "Nikad više robovi", "Dole poglavice", "Vratite ukradeno", "Država je naša", "Institucije nisu privatne prčije"...

Na protestima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu grupa nezadovoljnih građana je digla glas protiv rušenja ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine te poručila visokom predstavniku međunarodne zajednice da počne raditi svoj dobro plaćeni posao ili napusti BiH.

Demonstranti traže od OHR-a zabranu političkog djelovanja za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednicu RS-a Željku Cvijanović, predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića i svih onih koji vrše atake na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Izvor:klix

Ne propustite