Titova unuka Svetlana Broz: "U RS-u se dijeli oružje građanima kao 1991. godine"

Bosna i Hercegovina
Titova unuka Svetlana Broz: "U RS-u se dijeli oružje građanima kao 1991. godine"
Svetlana Broz, direktorica NVO Gariwo, izjavila je za Monitor da se u RS dijeli oružje građanima kao 1991. godine i da su ideje Velike Srbije i Velike Hrvatske, bazirane na teritorijalnim pretenzijama prema BiH, življe nego ikada ranije.

Svetlana Broz, direktorica NVO Gariwo, izjavila je za Monitor da se u RS dijeli oružje građanima kao 1991. godine i da su ideje Velike Srbije i Velike Hrvatske, bazirane na teritorijalnim pretenzijama prema BiH, življe nego ikada ranije.

"Evropa i svijet gledali su na krvavi raspad Jugoslavije bez komentara, osim svijetlih likova poput Alexandra Langera, pisca i člana Parlamenta Evrope koji se ubio u znak protesta protiv beskrupuloznog ćutanja Evrope i njenih institucija. Pitanje je samo hoće li ponovo ćutati", kaže ona.

Na nedavno održanom sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica EU, u izvještaju koji je podnio Joseph Borell, posebno je naglašena zabrinutost u vezi sa situacijom na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje da li poznaje različite sredine tog prostora te kako joj izgleda Zapadni Balkan danas, Broz odgovara:

"Izgleda mi, kao i više od posljednje tri decenije, kao bure baruta – što uopšte ne čudi. Zamislite Njemačku da su njoj poslije Drugog svjetskog rata saveznici ostavili na vlasti nacional-socijalističku partiju i sve Hitlerove saradnike. Ta partija je i danas zakonom zabranjena, a dvadeset tri od dvadeset četiri u Nirnbergu suđena ratna zločinca osuđena su na smrt nakon suđenja koja su trajala tri i po godine. Ovdje se dogodilo upravo suprotno: nakon ratova od 1995. do 1999. sve nacionalne (čitaj: nacional-socijalističke) partije koje su organizovale ratove i vodile ih, ostale su na vlasti do danas. A suđenja za ratne zločine u ICTY trajala su gotovo trideset godina. Sve u ime ljudskih prava okrivljenih, koji su ubili više od 100.000 građana i raselili samo u BiH 2,5 miliona. Ideolozi tih zločina u najvećem broju i danas vladaju prostorima Zapadnog Balkana, kao članovi najjače mafije organizovanog kriminala u Evropi, birani od strane preplašenih građana, s blagoslovom iste te EU", izjavila je.

Mogu li se stvari na Zapadnom Balkanu uopšte poboljšati za „obične ljude“, bez pritisaka i uslovljavanja od stane međunarodnih civilnih i vojnih organizacija, EU, SAD?

"Goloruki građani ne mogu izaći na kraj sa onima koji imaju svu vlast, novac, trenirane i plaćene ubice za ratove koje su vodili i koje ponovo žele voditi. Dovoljno bi bilo kada bi sve te međunarodne institucije skupile sav dokazni materijal koji imaju, jer ovde se nalaze više od trideset godina, a prate i registruju pomno sve kriminalne radnje, i omogućile tužiocima i sudijama da pravedno sude, odnosno da imamo nezavisno sudstvo. Ali, kako to nisu uradili za ove tri decenije, izgleda da im permanentna nestabilnost Zapadnog Balkana odgovara. Dokle će im odgovarati, ne znam.

Sjećam se davnašnjeg razgovora sa generalnim sekretarom OSCE-a, koji mi je na apel da ta organizacija pomogne regiji Zapadnog Balkana da se oslobodi organizovanog kriminala, rekao da će svaka država morati to sama da uradi", zaključuje Svetlana Broz.

Na kraju napominje kako se od tada do danas ništa nije promijenilo. "Kriminalci vladaju, a narod opljačkan ćuti u strahu da može biti i gore."

(Radio Sarajevo)

Ne propustite