Christian Schmidt poslanicima ponudio dva datuma – 28. i 29.

Bosna i Hercegovina
Christian Schmidt poslanicima ponudio dva datuma – 28. i 29.
.

Nakon višednevne šutnje, rasta napetosti i brojnih apela, oglasio se visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt. U pismu je zatražio obraćanje državnim parlamentarcima. Konačan stav znat će se u utorak za kada je zakaza sjednica Kolegija Zatupničkog doma. Stranke iz RS nemaju jasan stav o ovom pitanju. Iz SNSD-a poručuju, ima vremena do utorka.

Nudi prvi čovjek OHR-a datume, 28. i 29. mogao bi se obratiti poslanicima Parlamenta Bosne i Hercegovine. Uz poruku da bi bilo korisno da se obzirom na zahtjevnu političku situaciju taj sastanak održi što prije.

“Sastanak u Zastupničkom domu s cijem razgovora o sve većim političkim tenzijama, kao i mojim stavovima i prioritetima za budućnost, svima nam može pružiti priliku da utvrdimo i razradimo koji bi rezultati bili od koristi za sve nas, uključujući i građane BiH”, stoji u pismo OHR-a.

Već u utorak 26. ova inicijativa Christiana Schmidta naće se na dnevnom redu Kolegija, a kasnije i proširenog Kolegija, saopštio je predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić.

“Sasvim sam siguran, imajući u vidu da je visoki predstavnik dio Međunarodnog mirovnog sporazuma i izuzetno je bitna karika u kompletnom funkcioniranju BiH i provedbi civilnog dijela Dejtonskog sporazuma, da će oni koji dođu na sjednicu Kolegija i koji dođu na sjednicu proširenog Kolegija odobriti održavanje sjednice na kojoj će se obratiti visoki predstavnik”, kazao je Zvizdić.

Stranke iz Republike Srpske su bez jasnog stava spram inicijative Christiana Schmidta.

“Ja ne znam ni da li ćemo učestvovati u radu proširenog Kolegija, taj ćemo stav usaglasiti sa SNSD”, poručio je predsjednik “Srpskog kluba” Nenad Stevandić.

Bez jasnog stava je i klub SDS-a, PDP-a i DNS-a na čijem je čelu lider SDS-a Mirko Šarović koji je poručio “Stav ćemo tek zauzeti u ponedeljak”. Iz SNSD-a poručuju, mogućnost za razgovor uvijek postoji, ali ipak, skeptični su.

“Do utorka još uvijek ima vremena, ali kako sada stvari stoje, mi se još uvijek držimo stavova NSRS. Nemamo problem da razgovaramo sa bilo kim, ali u svojstvu visokog predstavnika još uvijek ne, jer mi smatramo da trenutno ne postoji imenovanje u skladu sa pravilima”, poručuje Snježana Bursać Novaković, šef kluba SNSD u PD PS BiH.

A da ne priznaje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika još jednom je sinoć ponovio lider SNSD-a Milorad Dodik.

“Što se tiče odluke na zajedničkom nivou. Može on da donese odluku da smjeni Milorada Dodika, pa onda se postave u zgradu Predsjedništva, pa ne mogu da uđem, pa ne moram ni ući. Neću ni dolaziti. Ne očekujem, ali govorim hipotetički”, ističe Dodik. I dodaje:

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv. Nisam glup da bi se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu, “tetoši” neke Srbe ovdje, podvaljuje i pokušava da nam nametne rješenja, priča o zajedničkoj državi, a pravi ‘muslimansku’ državu”.

Ne događa se često da lider SNSD-a pominje povlačenje iz politike. A ova izjava uslijedila je nakon niza događaja koji su podigli tenzije u BiH, od kojih je poslednja inicijativa za vraćanje nadležnosti sa državnog na nivo RS.

Izvor:N1

Ne propustite