Austrija planira novi lockdown, ali samo za nevakcinisane

Svijet
Austrija planira novi lockdown, ali samo za nevakcinisane
Austrijski je kancelar posebno je naglasio da se nove mjere i ograničenja “ne odnose na cijepljene i preboljele”

Austrijski je kancelar posebno je naglasio da se nove mjere i ograničenja “ne odnose na cijepljene i preboljele”

U Austriji s 1. novembrom na snagu stupa novo pravilo za zaposlene, za koje vrijedi “3G-pravilo”, što znači da na posao mogu doći samo vakcinisnai, oni koji su preboljeli koronu ili PCR testirani, te počinje i docjepljivanje, piše Večernji list.

Novi austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg (Alexander Schallenberg) i ministar zdravstva Volfgang Mukstein (Wolfgang Mückstein) u petak kasno navečer u 22.30 sati sazvali su konferenciju za novinare u sjedištu vlade u Beču na kojoj su nakon dogovora s čelnicima devet austrijskih pokrajina predstavili novo pooštrenje mjera zaštite od koronavirusa, koje se odnose, kako su istaknuli samo na necijepljene Austrijance.

- Dogovorili smo jednoglasno da u postojeći trostepeni korona plan mjera zaštite od pandemije koronavirusa uvedeno još dva dodatna stepena - rekao je Šalenberg.

- Pandemija još nije vidljiva u retrovizoru, iako raspolažemo s dovoljno vakcina - istakao je te je dodao da su se bez ikakve potrebe našli u četvrtom valu nevakcinisanih.

Austrijski je kancelar posebno je naglasio da se nove mjere i ograničenja “ne odnose na cijepljene i preboljele” nego samo na nevakcinisane osobe. Ponovno je uputio apel da se vakcinišu, jer moraju biti svjesni ”velike odgovornosti” koju će imati ako se ne cijepe.

- Cijepljenje je jedini izlaz iz pandemije - poručio je neodlučnima.

Osvrnuvši se na ogroman porast broja novozaraženih posljednjih dana, dnevno čak preko 3.000, Šalanberg je rekao: “Nalazimo se u pandemiji spoticanja na necijepljene”.

Pojedinosti novih mjera predstavio je ministar zdravstva Mukstein.

- Moja je zadaća jasno reći nevakcinisanima šta ih čeka, ako će se situacija dalje pogoršavati i rasti broj novozaraženih i pacijenata u intenzivnoj njezi - rekao je ministar dodavši: 

- Novi koraci pogađaju prije svega ljude koji nisu zaštićeni vakcinom.

Stoga je vlada, kako je dodao, uvela dva dodatna stepena sigurnosti zaštite, četvrti i peti.

Glavni parametar za prelazak iz jednog u drugi stepen je opterećenost jedinica intenzivne njege korona pacijentima. Austrija je trenutno u 1. strepenu s 224 pacijenata u intenzivnoj njezi. Drugi stepen bit će uveden kod popunjenosti jedinica intenzivne njege s 300 pacijenata, a treći kod 400. Kod novo uvedenog četvrtog stepena i popunjenosti 500 kreveta u intenzivnoj njezi, što znači 25 postotnu opterećenost intenzivnih kapaciteta, sadašnje mjere koje su na snazi se pooštravaju i u restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte kao i hotele te na priredbe i u posjete bolnicama i staračkim domovima mogu ići samo vakcinisnai i oni koji su preboljeli zarazu koronavirusom. Jedino na radno mjesto, uz cijepljene i preboljele mogu dolaziti i PCR testirani.

Kod petog stepena zaštitnih mjera i zauzetosti 600 kreveta u intenzivnoj njezi odnosno 30 posto preopterećenosti kapaciteta jedinica intenzivne njege na snagu stupa do sada najstroži režim za necijepljene. Uvodi se lockdown i moći će samo izlaziti na ulicu u iznimnim slučajevima, kod odlaska na posao, u kupovinu osnovnih namirnica ili zbrinjavanje bliske osobe...

Detalji odluke biti će sljedećih dana objavljeni, poručio je Mukstein. Još jednom je apelirao na necijepljene građane da se već sutra prijave za vakcinaciju i tako "zaštite sebe, svoje najbliže i sve ostale" od koronavirusa.

Podsjetio je kako s 1. novembrom na snagu stupa novo pravilo za zaposlene, za koje vrijedi “3G-pravilo”, što znači da na posao mogu doći samo vakcinisani, oni koji su preboljeli koronu ili PCR testirani, te počinje i docjepljivanje.

(Avaz)

Ne propustite