PRENOSIMO

IZ EUFOR-A STIGAO ODGOVOR LUKAČU: Ne moramo se najavljivati Lukaču, imamo potpunu i neometanu slobodu kretanja u cijeloj BiH

Objavljeno:22.10.2021 - 17:25
A A A Times Arial

Foto: Avaz.ba

Ministar policije RS Dragan Lukač danas je izjavio da je EUFOR nenajavljeno pratio policijsku vježbu koju su pripadnici MUP-a RS-a i žandarmerije danas održavali na Jahorini. U odgovoru za portal "Avaza", iz EUFOR-a su potvrdili tačnost ove informacije.

- Da, EUFOR je pratio vježbu. Nadziremo sve aktivnosti ili lokacije unutar BiH radi svjesnosti o situaciji i/ili kako bi osigurao da sigurno i stabilno okruženje ni na koji način ne bude ugroženo, u skladu s mandatom - rekli su iz EUFOR-a. 

Iz EUFOR-a su kazali za Avaz.ba kako vježba nije snimana, samo praćena. Iz EUFOR-a negiraju tvrdnje Dragana Lukača da zbog njihovog aviona, helikopter MUP-a RS nije mogao da uzleti.

- Zračni prostor u vježbaonicama RS je klase „G” što je nekontrolirani zračni prostor. Stoga prisutnost aviona EUFOR -a nije spriječila drugu letjelicu RS -a da uzleti i primijeni pravila „vidi i izbjegavaj“ prema klasifikaciji zračnog prostora - naveli su.

Ono što je posebno zanimljivo je da je EUFOR-a potvrdio da su pored aviona, imali i promatrača na terenu koji je pratio vježbu.

- Da, EUFOR je imao promatrača na terenu. Smatrali smo da je to nedostatno da se vidi pun razmjer vježbe pa je vazduhoplovstvo EUFOR-a također imalo zadatak pratiti vježbu - naveli su.

Komentirali i zamjerke Dragana Lukača da nisu najavili prelet, objašnjavajući da oni to i ne moraju učiniti.

- EUFOR ima potpunu i neometanu slobodu kretanja kopnom, zrakom i vodom u cijeloj BiH. Nije bitno da li je vježba bila unutar RS ili negdje drugdje u BiH, potvrdili su iz EUFOR-a.
 

(Avaz.ba)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!