OVIH 5 FAKTORA POVEĆAVAJU RIZIK OD RAKA DOJKE: Svaka žena ovo treba pročitati

Porodica i zdravlje
OVIH 5 FAKTORA POVEĆAVAJU RIZIK OD RAKA DOJKE: Svaka žena ovo treba pročitati
Rak dojke najčešća je zloćudna bolest kod žena, a statistički podaci govore kako u Hrvatskoj svaka deseta žena oboli od te opake bolesti. Upravo zbog toga vrlo je važno poduzeti sve moguće mjere kako bi se ova brojka smanjila. No, obolijevanje od raka dojke povezano je s nizom faktora. Na neke od njih možemo utjecati sami, piše N1.

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest kod žena. Upravo zbog toga vrlo je važno poduzeti sve moguće mjere kako bi se ova brojka smanjila. No, obolijevanje od raka dojke povezano je s nizom faktora. Na neke od njih možemo utjecati sami.

Pretilost

Pretilost kod žena povećava rizik obolijevanja od raka dojke za čak 30 do 60 posto. Ovo istraživanje provela je svjetska organizacija za borbu protiv karcinoma dojke.

Masne stanice potiču razvoj ženskog spolnog hormona estrogena. Pojačana proizvodnja estrogena pak potiče razvoj stanica tumora.

Fizička neaktivnost

Fizička aktivnost značajno utječe na naše tijelo. Djeluje protuupalno, jača imunitet i snižava razinu inzulina u tijelu. Na taj način tijelo se lakše samostalno bori protiv bilo kakvih potencijalnih uzročnika bolesti, među kojima je i rak dojke.

Rezultati gotovo 30 znanstvenih istraživanja potvrđuju kako se rizik od obolijevanja kod žena koje vježbaju barem tri sata tjedno smanjuje za čak 30 do 40 posto.

Loše prehrambene navike

Brojna istraživanja potvrdila su da crveno meso i šećer potiču razvoj stanica tumora. Ispijanje veće količine alkoholnih pića utječe na jače i brže stvaranje estrogena, a time se povećava rizik od raka dojke.

Povrće pak ima potpuno suprotan efekt. Ono iz skupine kupusnjača (kupus, cvjetača, brokula, kelj) djeluje protuupalno te balansira razinu estrogena u organizmu. Sličan efekt imaju i crveno (rajčica i mrkva) te lisnato povrće (salata i špinat).

Genetika

Žene koje u genima BRCA1 i BRCA2 nose određenu mutaciju, imaju značajno povećan rizik obolijevanja od raka dojke. Genetičko testiranje na nasljednu sklonost za rak dojke i jajnika u Hrvatskoj se radi u laboratoriju za nasljedni rak na Institutu Ruđer Bošković.

Pravo na testiranje gena BRCA1 i BRCA2 na teret HZZO-a imaju osobe kod kojih postoji sumnja na nasljedni rak dojke, na što upućuju rani nastup bolesti, recidiv bolesti, obostrani rak dojke, multicentrični rak dojke, rak dojke u muškarca, određene karakteristike samog tumora (npr. trostruko negativni rak dojke), grupiranje oboljelih pojedinaca unutar obitelji te multiplicitet tumora (npr. rak dojke, jajnika, gušterače i melanom).

Za ostale, cijena analiza gena BRCA1 i BRCA2 iznosi 6917 kuna, piše Zadovoljna.hr.

Obiteljska anamneza

Ako je netko u vašoj užoj obitelji (majka, sestra ili baka) obolio od raka dojke, čak i ako niste nositelj spomenutih gena, šanse za obolijevanje od ove bolesti se udvostručuju. Ako u obitelji imate više od jedne osobe koja je oboljela od raka dojke, vaš rizik je trostruko veći.

Spadate li u ovu rizičnu skupinu, preporuka je da potražite savjet liječnika specijalista, koji će vas upoznati sa svim mogućnostima preventivnog liječenja, odnosno postupcima smanjivanja mogućnosti obolijevanja od raka dojke, kao što je preventivna mastektomija.

Ne propustite