Zvizdić: Dok ja predsjedavam Predstavničkim domom on će raditi

Bosna i Hercegovina
Zvizdić: Dok ja predsjedavam Predstavničkim domom on će raditi
.

Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić da će institucija koju predvodi raditi dok god je na on na njenom čelu.

"Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, kojim predsjedavam u ovom trenutku, najviše je direktno predstavničko tijelo građana u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, želim poručiti javnosti i svim građanima u BiH da sve dok sam predsjedavajući ovaj dom će raditi", kazao e on.

Biće proceduralnih problema, biće možda situacija na ivici kvoruma, ali radićemo u kapacitetu koji je u ovome trenutku moguć, dodao je.

"Naredna sjednica je u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom zakazana za 26. oktobar. Time će zastupnici u PD PS BiH poslati poruku građanima BiH da suverenitet koji su građani prenijeli na političke predstavnike u parlamentu neće biti ugašen. Koristim ovu priliku da još jednom pozovem zastupnike iz RS-a da se vrate punopravnom radu i odlučivanju, u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom", navodi on.

Isto tako, dok sam predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Bosna i Hercegovina će u tom kaoacitetu biti adekvatno predstavljena i na međunarodnom planu, nastavio je.

"Niti jedna međunarodna parlamentarna aktivnost u ovom periodu nije i neće biti zaustavljena. Naprotiv, u prva tri mjeseca predsjedavanja susreo sam se direktno ili indirektno sa preko 10 predsjednika parlamenata u regionu, Evropi i u svijetu, a do kraja ove godine planiram, nadam se u punoj saradnji sa mojim kolegama iz PD, još snažniji angažman na međunarodnom planu, u cilju prezentacije aktuelne situacije i unutrasnjih i vanjskopolitickih prioriteta BiH", kazao je.

I na kraju, svi zakoni koji su usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, a Predstavnički dom PSBiH donji je dom Parlamenta BiH, mogu se mijenjati samo u tijelu koje ih je usvojilo, napomenuo je.

"Imamo u arhivi Parlamenta BiH validne stenograme i zapisnike koji dokazuju da su Zakon o VSTV-u, Zakon o odbrani i Zakon o OSA-i, kao i niz drugih zakona usvojeni komotnom većinom, često i jednoglasno, uključujući, naravno, i glasove iz RS-a. Dakle, moguće je da neko danas nije zadovoljan ovim zakonima, ali svaki zastupnik od 42 u Predstavničkom domu PSBiH ima pravo inicirati izmjene i dopune istih i to je jedina legalna procedura. Niži nivoi vlasti i njihovi parlamenti ne mogu mijenjati ili stavljati van snage važeće državne zakone. To je osnovni princip demokratije, svako drugačije postupanje rušenje je ustavnog poretka jedne zemlje i u suprotnosti je sa domacim i međunarodnim pravom.

Zbog toga je neophodna hitna reakcija pravosudnih organa, posebno Tuzilastva BiH, agencija BiH koji su zaduzene za zastitu ustavno-pravnog poretka BiH, kao i međunarodne zajednice u cilju adekvatnog sankcionisanja i preventivnog zaustavljanja rušitelja Ustava BiH i mira i sigurnosti svih njenih građana", zaključio je Zvizdić.

Izvor:Klix

Ne propustite