Vojin Mijatović: Vrijeme je za mobilizaciju građanskog koncepta

Bosna i Hercegovina
Vojin Mijatović: Vrijeme je za mobilizaciju građanskog koncepta
.

Jedan od potpredsjednika SDP-a Vojin Mijatović smatra da je došlo vrijeme za razgovore političkih aktera o građanskom konceptu uređenja bosanskohercegovačkog društva.

On je to kazao na konferenciji za novinare uoči redovne nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", čiji je Mijatović današnji uvodničar o temi "Građanski koncept je rješenje za modernu i stabilnu državu Bosnu i Hercegovinu".

Napominjući da je Bosna i Hercegovina evidentno u najvećoj krizi, ustavnoj, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma naovamo, a da krizna vremena istovremeno znače i šansu, on navodi da rješenje problema treba tražiti isključivo i više nego ikad za stolom, a ne militantno ili na kakav drugi nepoželjni način.

"Građanski koncept je jedino moguć u multinacionalnim, multikonfesionalnim društvima", zaključio je napominjući da građansko nije nešto što je suprotstavljeno individualnom.

Dejtonski sporazum je prolazni dokument koji je značio mir i svi u Bosni i Hercegovini smo, kako je rekao, odgovorni što u međuvremenu nije zaživio građanski koncept.

"Vrijeme je za mobilizaciju građanskog koncepta u formi razgovora za stolom", istakao je Mijatović.

Izvor:Klix

Ne propustite