Lagumdžija na zasjedanju Madridskog kluba govorio o stanju u BiH i napadima na Dejtonski sporazum

Bosna i Hercegovina
Lagumdžija na zasjedanju Madridskog kluba govorio o stanju u BiH i napadima na Dejtonski sporazum
.

Bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija učestvuje na Godišnjoj skupštini Madridskog kluba, svjetske liderske alijanse, i razgovorima o završnim dokumentima "polisi dijaloga" 2021 pod nazivom "Ponovno promišljanje demokratije" (Rethinking Democracy).

Ovogodišnji "polisi dijalog" se odvija u tri tematske grupe. Prva, "Novi informacioni ekosistem: pitanja povjerenja, istine i slobode govora", druga "Odgovorno liderstvo u demokraciji: vrijednosti i odgovornost" i treća "Stabilne demokracije, stabilne institucije".

Tokom boravka u Madridu Lagumdžija je kao jedan od 100 izabranih članova Svjetske liderske alijanse, upoznao svoje sagovornike o stanju u regionu i izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava na putu euroatlanstkih integracija i izgradnji države i društva zajedničkih vrijednosti. Posebno je naglasio neophodnost odlučnog i beskompromisnog zaustavljanja brutalnih napada na Dejtonski mirovni sporazum i državne institucije koji prijete destabiliziranju šireg prostora od Zapadnog Balkana i pojedinih država.

Sa bivšim predsjednicima i premijerima Norveške, Kjel Magne Bondevikom, Kanade, Kim Kempbel, Poljske, Aleksandrom Kvašnjevskim, Belgije, Iv Letermom, i Tunisa, Mehdi Dzomom, Lagumdžija je razgovarao o narednim planovima i učešću u projektima "Srebrenica" Liderske Inicijative kao i o aktivnostima u regionu koje su potrebne na jačanju ljudskih prava, suočavanju sa prošlošću i pomirenju zasnovanom na istini i pravdi.

Madridski klub je najveći svjetski forum koji okuplja bivše šefove država i vlada kreiran kao nezavisna organizacija radi promocije demokratije i promjena u međunarodnoj zajednici.

Među glavnim ciljevima je jačanje demokratskih institucija i savjetovanje u rješavanju političkih sukoba u dvije ključne oblasti: demokratsko liderstvo u upravljanju i odgovori na krize i post krizne situacije. Madridski klub radi zajedno sa vladama, međunarodnim organizacijama, civilnim društvom i akademskom i poslovnom zajednicom kako bi se ohrabrio dijalog u cilju društvenih i političkih promjena. U to spada i kreiranje efikasnih metoda kako bi se dala tehnička podrška i preporuke državama koje preuzimaju korake ka uspostavi i jačanju demokratskih institucija.

Izvor:Klix

Ne propustite