Upozorenje za bh. vozače: Nužna oprezna vožnja zbog magle i mokrog kolovoza

Bosna i Hercegovina
Upozorenje za bh. vozače: Nužna oprezna vožnja zbog magle i mokrog kolovoza
.

Magla smanjuje vidljivost na dionicama puteva u Bosni i Hercegovini u kotlinama i uz riječne tokove, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez.

Kolovoz je mjestimično vlažan, a pažnja se skreće na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetuje se oprezna vožnja, prilagođena uslovima na putu.

Kako navodeiz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) zbog izvođenja neophodnih radova na autoputu A-1, na dionicama Kakanj-Visoko (most u naselju Dobrinje) i Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Sporije saobraćanje, zbog izvođenja sanacionih radova, aktuelno je i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (u tunelu „Crnaja“), Donji Vakuf-Jajce, Topčić Polje-Žepče, Grude-Ljubuški, Livno-Šuica, Hutovo-Stolac i Jezero-Šipovo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Tokom oktobra i novembra, u jutarnjim i večernjim satima, povećan je broj srneće divljači koja prelazi ceste usljed formiranja zimskih krda, zbog čega dolazi do povećanog broja saobraćajnih nezgoda. Stoga se mole vozači da budu oprezni.

Izvor:BIHAMK

Ne propustite