Poskupljenja struje pogađaju privrednike: Umjesto 20.000 plaćamo 40.000 KM

Objavljeno:16.10.2021 - 21:57
A A A Times Arial

Dok se vode pregovori, satovi za električnu energiju u dvadesetak preduzeća u FBiH mjere duplo skuplje kilovate. Jedno od, izvoznih preduzeća Praktik je sa Elektroprivredom potpisalo ugovor po 112% višoj cijeni. To je šok kažu, a od Vlade FBiH očekuju da preduprijedi poslijedice.

Play VideoKada je preduzeću Praktik istekao godišnji ugovor sa Elektroprivredom na adresu u Vogošći stigla je nova ponuda sa povećanjem cijene od 83%. Nisu to u ovom preduzeću očekivali.

“Ja sam intervenisao, pitao sam ih, ovo je za nas šok. Obzirom da je to godišnji ugovor, oni su mi rekli da je možda pametno da potpišem samo do nove godine, pa sam dobio novu ponudu na 112%”. rekao je za N1 Muhamed Žero, vlasnik preduzeća Praktik.

Sagovornik N1 kaže, na ponudu su pristali, jer bi u suprotnom bili isključeni sa električne mreže. To bi značilo prekid proizvodnje metalnih dijelova za namještaj, namjenih isključivo za izvoz.

“U halama mog preduzeća nalazi se oko 250 mašina, na njima radi oko 160 radnika i niti jedna od  mašina ne može bez električne energije.” dodao je Žero.

“Dakle 112% je poskupila struja. Ako sam plaćao ako sam plaćao 20 hiljada, sada ću plaćati 40 000.” kazao je.

Nermin Džindić, ministar energetike FBIH u izjavi za N1 prokomentarisao poskupljenja struje privrednicima.

“Moraćemo ili promjeniti zakon ili donijeti uredbu po kojoj će se takva pravila promjeniti, takav zakon je i u Srbiji, i u Hrvatskoj, Sloveniji, CG, Austriji, bilo kojoj zemlji EU. Radimo onako kako rade svi drugi.” rekao je Džindić.

Poslodavci očekuju da pomoć, očekuju da Vlada stane iza njih:

“Privreda očekuje da se taj udar smanji, da ne bi došlo do negativnih efekata, u smisliu dovođenja u pitanje radnih mjesta, poskupljenja i tako dalje. Ovdje će Vlada morati da napravi neki presjek.”

Procjena je da je u ovom trenutku 20-ak preduzeća potpisalo ugovore po novim cijenama, U toku su pregovori između predstavnika Elektroprivrede BiH, Vlade FBiH i privrednika, koji očekuju dogovor.