Novalić i ostali iz "Afera Respiratori": Nisu znali da “Srebrena malina” nema dozvolu

Bosna i Hercegovina
Novalić i ostali  iz "Afera Respiratori": Nisu znali da “Srebrena malina” nema dozvolu
.

Suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima koji su optuženi u predmetu 'Respiratori' održano je 15. oktobra. 

U nastavku svjedočenja na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, Hasan Ganibegović je izjavio da ni premijer Fadil Novalić nije znao da “Srebrena malina” nema dozvolu za uvoz medicinske opreme i da je na njegovu molbu pokušao riješiti to pitanje bez obećavanja ikakve koristi, piše Detektor.ba

Ganibegović, koji je bio direktor Ureda premijera FBiH, odgovarajući na pitanja Odbrana, precizirao je da mu Novalić u poruci 13. aprila prošle godine naveo da će biti problema sa dozvolom, a da mu je 22. aprila dao konkretan zadatak.

On je Novalićevoj braniteljici Vasviji Vidović potvrdio da premijer nije insistirao na daljim koracima nakon što u kontaktima s Agencijom za lijekove nije završio dozvolu. Dodao je da nikom u Agenciji nije obećavao korist.

Svjedok je kazao da je nije bio upoznat sa pismom namjere za nabavku respiratora na koje je faksimil premijerovog potpisa stavila sekretarica Bahra Džaka, zbog čega je bio ljut na nju. Pojasnio je da je prema propisima on trebao parafirati taj akt.

Na pitanje sudije Džemile Begović da li je sekretarica mogla samoinicijativno pregovarati u ime Vlade i stavljati faksimil, svjedok je rekao da nije.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Ganibegović je rekao da nadzor nad budžetom obavlja Ministarstvo finansija, koje provjerava naloge na osnovu uvida u svu dokumentaciju.

Odbrana Miličević je zbog ovih tvrdnji pitala svjedoka da li mu je poznato gdje je Tužilaštvo BiH izuzelo dokumentaciju u vezi sa ovim predmetom, na šta je on odgovorio: “Iz Ureda premijera i FUCZ-a.” Braniteljica Senka Nožica pitala je svjedoka da li mu je poznato da je izmjenama odluke o Federalnom štabu civilne zaštite Miličević uskraćena za mogućnost sazivanja sjednica. Ganibegović je izjavio da se ne može sjetiti.

Svjedok je na pitanja Hodžićeve Odbrane kazao da nije znao da optuženi nije ni tvrdio da ima dozvolu za uvoz opreme. Solakova Odbrana ga je pitala o jednoj od poruka optuženog, a Ganibegović je rekao da se iz njenog sadržaja vidi da se Solak snalazio za nabavku opreme i da nije imao namjeru da isključivo ugovara sa “Srebrenom malinom”.

Braniteljica Vidović svjedoka je ispitivala i o njegovim tvrdnjama da je u Tužilaštvu ispitivan pod pritiskom i da su navodi u iskazima dati uz pomoć tužilaca. Ganibegović je rekao da je saslušavan četiri puta, da mu nije bilo jasno da li ima status svjedoka ili osumnjičenog, da je prvi put ispitivan do 1.30 iza ponoći i slično.

On se složio sa braniteljicom da je tokom ispitivanja insistirano da kaže da je sve rađeno po nalogu premijera. Potvrdio je da tužioci nikada ne bi došli do Viber komunikacije na grupi “Gensek” da im on nije pokazao gdje se nalazi.

Tužilac Mirza Hukeljić u dodatnom ispitivanju tražio je od svjedoka da detaljno razjasni na koji način mu je poznato ono što je rekao Odbranama, kada je i od koga saznao za to.

U vezi sa stavljanjem faksimila, svjedok je kazao da bi premijer obično davao usmenu saglasnost za stavljanje faksimila, a da u praksi to nije potpisivao u knjigu evidencije zbog obima posla.

Hukeljića je interesovalo na osnovu čega svjedok tvrdi da premijer nije znao da “Srebrena malina” nema dozvolu. Ganibegović je rekao da je Novalić više puta izražavao zatečenost.

“Počev od dočeka na aerodromu 25. aprila, kada je držao govor drugačiji od onoga što mu je iza leđa”, kazao je svjedok.

Na pitanja tužioca o saslušanjima u Tužilaštvu, svjedok je potvrdio da mu je rečeno da ima pravo na pravnog savjetnika i da on to u prvi mah nije želio. Kazao je da je jedne prilike pušten sa saslušanja da ode na iftar.

Sudija Branko Perić pitao je tužioca zbog čega postavlja iscrpna pitanja i šta želi od svjedoka, na šta je Hukeljić rekao da želi pokazati da svjedok nije bio pod pritiscima i da je u istrazi davao istinite odgovore, koje je djelimično povukao tokom svjedočenja.

Na pitanje sudije da li je dobio od svjedoka što je želio, Hukeljić je kazao da na to ne želi odgovoriti, na šta je Perić prokomentarisao da ne želi jer nije.

Hukeljić je rekao da je zatečen konstatacijom člana Vijeća i da ne želi postavljati dalja pitanja.

Svjedokinja Edita Kalajdžić je vraćena, jer nije bilo vremena za njeno saslušanje. Nastavak suđenja je 20. oktobra.

Izvor:Radiosrajevo

Ne propustite