Ko je uhapšena Dijana Hrkalović: Policajka koja je tajno slala operativce u Potočare

Aktuelno
Ko je uhapšena Dijana Hrkalović: Policajka koja je tajno slala operativce u Potočare
.

Bivša sekretarka MUP-a Srbije Dijana Hrkalović uhapšena je jučer u Beogradu.

Policija pretresa njen stan, a portal Radiosarajevo.ba je u januaru 2021. godine pisao o špijunskoj aferi koja potresa Srbiju!

Policija je tada prikupila dokaze koji ukazuju da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice nelegalno prisluškivani.

I dok se istraga o slučaju nastavlja na zahtjev Tužilaštva za organizirani kriminal, mediji objavljuju da je u vezi sa tim slučajem nedavno u prostorijama policije ispitivana upravo nekadašnja poslenica u Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA) Srbije i državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, koja je večeras uhapšena.

"Žena koje se plaši policija", pisao je o Hrkalović Slobodan Georgijev u Vremenu 2018. godine

Mediji su danas puni Dijaninih fotografija. Kurir, tabloid blizak vlastima Srbije, prenosi da je Dijana Hrkalović koja je godinama radila u MUP Srbije kao državni sekretar, naredila prisluškivanje Vučića! To je svojim iskazima, navodno, potvrdilo 50 pripadnika MUP-a koji su saslušani u okviru istrage o prisluškivanju predsjednika Srbije, članova njegove porodice i najbližih saradnika.,

Ko je naredio prisluškivanje?

Ovaj list je tada tvrdio da je zbog sumnje da je, pored prisluškivanja Vučića, odavala i policijske i ostale informacije mafijašima, preciznije opasnom kavačkom klanu, Hrkalovićevoj policija postavljala pitanja nekoliko sati.

"Njeni odgovori bili su uglavnom da se ne sjeća, da ne pamti, da nije upućena. Promjena u stavu i ponašanju vidjela se kada joj je postavljeno pitanje o nalogodavcu, da li je i ko stoji iza zahtjeva da se tajno i neovlašteno snimaju razgovori šefa države", naveli su izvori iz istrage, a prenosi Srpski telegraf.

Hrkalović je, navodno, odbila da na ista pitanja odgovara na poligrafu.

Srbijanski mediji javljaju i kako "izvor iz istrage dodaje i da se iskazi saslušanih policajaca poklapaju, te da se vezano za prisluškivanje Vučića spominju ista imena".

"Naloge za slušanje Vučićevih razgovora stizali su od Hrkalovićeve, kao i od njenog nekadašnjeg bliskog saradnika Dejana Milenkovića Bagzija, koji je bio načelnik Službe za specijalne istražne radnje Uprave kriminalističke policije. Milenković je na saslušanju rekao da je naloge dobijao od Hrkalovićeve. Transkripti Vučićevih razgovora prema tvrdnjama saslušanih, prosljeđivani su Hraklovićevoj", tvrde mediji.

Tajne operacije

Ironija je u tome jer je javnost, i u Srbiji, i u regionu upravo Hrkalovićevu upoznala kao "Vučićevu saradnicu za tajne operacije".

Naime, o njoj se više saznalo kada su Milan Dumanović i Mladen Trbović, bivši policajci Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a Srbije, uhapšeni 31. decembra 2016. godine i kasnije optuženi jer su navodno odali službenu tajnu time što su u intervjuu za Al Jazeeru Balkan govorili o tajnoj misiji u kojoj su učestvovali 11. jula 2015. godine u Potočarima, prilikom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Podsjetimo, tada je došlo do napada na ondašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Prema iskazima srbijanskih policajaca, u Bosnu i Hercegovinu je ilegalno, bez legitimacije i oružja, ušlo 20-tak policajaca MUP-a Srbije. Njihov zadatak je bio da tajno snimaju komemoraciju srebreničkim žrtvama.

Po povratku su imali zadatak da na osnovu tajno snimljenog materijala u službenoj bilješci opišu nekoliko napadača na Vučića, ali su uočili da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana bili angažovani u Srbiji, a ne Bosni i Hercegovini!

Prije nego što su o tome javno govorili za medije, policajci su podnijeli krivičnu prijavu protiv svojih nadređenih u policiji zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem. Ukazali su, između ostalih, i na tadašnju sekretarku Uprave kriminalističke policije (UKP) Dijanu Hrkalović, pisao je ranije beogradski KRIK.

Nakon što predočili da će podnijeti krivičnu prijavu, Dumanovića je na službeni razgovor pozvala upravo Hrkalović, zbog čega je ovaj policajac smatrao da mu je "ugrožena sigurnost", piše u krivičnoj prijavi koju je objavio KRIK. On je naveo da je Hrkalović "vrlo uticajna u MUP-u i često se pojavljuje u sredstvima javnog informisanja". Preko posrednika im je tada poručeno da se smire i stopiraju podnošenje prijave.

Ko je Dijana Hrkalović?

Hrkalović je magistica psihologije. Kako su pisali mediji, radila je u tatinoj stočarskoj zadruzi u Požarevcu. Potom se učlanila u Srpsku naprednu stranku Aleksandra Vučića i od tada slijedi njezin strelovit uspon. Najprije je lijepila plakate za Vučićevu stranku, a potom bila kandidatkinja za odbornike u Skupštini Grada Beograda.

Poslije dolaska naprednjaka na vlast dobila je posao u Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA). Ubrzo je uslijedio premještaj u Ministarstvo unutrašnjih poslova gdje je prvo radila kao zamjenica šefa kabineta ministra Nebojše Stefanovića, s kojim je i danas povezuju. Iz Stefanovićevog kabineta prebačena je na poziciju sekretara u Upravu kriminalističke policije.

Za to vrijeme uspjela je da se pozicionira kao osoba od povjerenja zadužena za sve tajne aktivnosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova, pisali su mediji.

Kako je ranije otkrio Teleprompter.rs, koji je u međuvremenu i ugašen, Hrkalović je bila zadužena za sastavljanje spiskova za masovne otkaze nepodobnih policajaca, zapošljavanje Vučićevih naprednjaka, koordinaciju tajnih praćenja novinara i druge špijunske akcije, uključujući i spomenutu akciju u Potočarima.

Hrkalović je imala i važnu ulogu tokom afere u vezi s izmišljenim atentatom na Aleksandra Vučića. Ona je u društvu Stefanovića bila ispred Vučićeve kuće u Jajincima, gde je navodno pronađeno oružje.

Dok je bila državna sekretarka MUP-a Srbije, Hrkalović povezivana je i sa drugim aferama. Naprasno je, i iz nepoznatih razloga, napustila Ministarstvo unutrašnjih poslova u maju 2019. godine.

Izvor:Radiosarajevo

Ne propustite