Na današnji dan: Poginuo Toše Proeski

Na današnji dan: Poginuo Toše Proeski
.

Sjajni, neponovljivi i izuzetno talentovani makedonski pjevač Toše Proeski napustio nas je na današnji dan prije 14 godina. Bio je miljenik svih generacija, a poginuo je u 26. godini u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške.

Toše, poznatiji još i kao makedonski Pavarotti i Makedonac anđeoskog glasa, je za vrijeme svoje karijere snimio deset albuma, a njegove pjesme su bile popularne širom regije među svim generacijama.

Posljednji album na kojem radio bio je "Igra bez granica", a poslije njegove smrti objavljena su još tri albuma s njegovim pjesmama: "The Hardest Thing", "So ljubav ot Toše" na engleskom jeziku te "Još uvijek sanjam da smo zajedno".

Studirao je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Skopju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije, a svoj osebujni vokal nastavio je usavršavati u New Yorku, kod poznatog profesora pjevanja Williama Raya koji je podučavao i Luciana Pavarottija. Nažalost, do diplome na skopskoj Muzičkoj akademiji nedostajala su mu dva ispita, koje je planirao polagati na proljeće 2008., ali ga je u tome spriječila tragična smrt.

UNICEF ga je 2004. godine imenovao ambasadorom dobre volje, nakon čega je snimio pjesmu "Za ovoj svet (This World)". Također, zbog brojnih humanitarnih nastupa dobio je Humanitarnu nagradu majke Tereze. Međutim, čak i pored brojnih priznanja koja je dobio, ostao je izuzetno skroman. Pamtimo ga po izuzetnoj izjavi: "Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome".

Iste godine je predstavljao Makedoniju na Eurosongu i osvojio 14. mjesto. Interesantno je da se veliki broj makedonskih pjevača te godine nije želio prijaviti da predstavlja svoju zemlju, jer su bili uvjereni da će Toše odnijeti pobjedu na makedonskom takmičenju.

Sarađivao je sa velikim brojem regionalnih muzičara, koji na svojim koncertima i danas izvode njegove pjesme. Sarajlije posebno pamte njegov veliki koncert koji je 2006. održao u Skenderiji, kada je rasprodao sve karte i unutar nešto više od dva sata oduševio sve prisutne nevjerovatnim izvedbama.

Toše je poginuo 16. oktobra 2007. godine, a njegova smrt potresla je cijeli region. Život je izgubio u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb-Lipovac kod Nove Gradiške u Hrvatskoj. Pjevač je spavao u džipu koji je vozio Georgij Georgijevski kada je udario u šleper koji se nalazio ispred njega. Toše je poginuo na mjestu nesreće, a njegovi saputnici Georgijevski i menadžerka Ljiljana Petrović su povrijeđeni.

U njegov rodni grad Kruševo se dan nakon njegove smrti slio veliki broj obožavatelja iz svih dijelova Makedonije i regiona, što je tradicija koja je ponovljena svakog 16. oktobra i 25. januara od njegove smrti, a koja će se, bez sumnje, nastaviti i ove godine.

Ne propustite