ZAŠTO U FRIŽIDERU IMA SVJETLA, A U ZAMRZIVAČU NE? Odgovor stručnjaka će vas iznenaditi - GARANTUJEMO DA NISTE ZNALI

Praktična žena
ZAŠTO U FRIŽIDERU IMA SVJETLA, A U ZAMRZIVAČU NE? Odgovor stručnjaka će vas iznenaditi - GARANTUJEMO DA NISTE ZNALI
.

Svako ko je ikada usred noći tiho ušetao u kuhinju i zavirio u frižider da bi nešto gricnuo, zna da se u frižideru nalazi sijalica koja će mu tu "misiju" olakšati.

Kada otvarate frižider, u njemu se automatski pali lampica, ali se mnogi pitaju zašto u frižideru ima svjetla a u zamrzivaču ne? I zamrzivač je dio frižidera, otvara se po istom principu, ali nema sijalicu koja će nam olakšati.

screenshot-2

Odgovor na ovo pitanje dao je profesor ekonomije Robert H. Frenk sa Kornel univerziteta. Jednostavno je - razlog je novac!

"U zamrzivaču nema svjetla zbog odnosa troška i dobitka. Trošak instaliranja osvjetljenja u zamrzivač ostaje fiksni, bez obzira na to koliko često ćete otvarati zamrzivač. Dobitak je taj što ćete lakše naći hranu koja vam treba. Ali, pošto ljudi mnogo rijeđe otvaraju zamrzivač od frižidera, trošak je daleko veći od dobitka. Zato proizvođači gledaju da uštede, i odriču se tog drugog svjetla", rekao je profesor Frenk.

On dodaje da nije isključeno da će se ovo i promijeniti, jer će proizvođač dalje gledati da li je tržište spremno da plati za takav dobitak.

"U principu, pravljenje takvih dodataka uvodi se kada se procijeni da je tržište spremno da plati. Kako raste platežna moć, tako raste i vjerovatnoća uvođenja novih dobitaka. Odnos troška i dobitka tako pokazuje trend da će potrošači dubljeg džepa uskoro potražiti svetlo u zamrzivaču i da će im proizvođači izaći u susret", objasnio je on.

Izvor:Mondo

Ne propustite