KATASTROFALNE POPLAVE, stanovnici spas potražili na krovovima kuća: POGLEDAJTE SLIKE IZ GRČKE (FOTO)

Svijet
KATASTROFALNE POPLAVE,  stanovnici spas potražili na krovovima kuća: POGLEDAJTE SLIKE IZ GRČKE (FOTO)
Obilne kiše u Grčkoj nanijele su pustoš širom zemlje, a očajni stanovnici bili su prisiljeni popeti se na krovove kuća i zgrada kako bi se spasili.

Obilne kiše u Grčkoj nanijele su pustoš širom zemlje, a očajni stanovnici bili su prisiljeni popeti se na krovove kuća i zgrada kako bi se spasili.

Samo u Atini vatrogasci su u četvrtak i petak intervenisali više od 1.400 puta kako bi spasili ljude i ispumpali vodu iz poplavljenih domova, saopćile su snage civilne zaštite, javlja DPA.

Mnogi putevi su potpuno poplavljeni i neprohodni su, a vozila su ostavljena napuštena pred naletom rastuće razine vode, piše Fena.

U Atini su zatvorena dva glavna obalna puta i autoput koji vodi do sjeverne Grčke, kao i većina škola i svih državnih agencija koje nisu uključene u spasilačke aktivnosti.

poplabe

“Moramo biti oprezni, opasnost je velika”, rekao je na državnoj televiziji Christos Stylianides, grčki ministar za klimatske promjene i civilnu zaštitu.

Jaki pljuskovi nastavili su se u petak na ostrvima Rodos, Kos, Santorini, Mikonos i dijelovima Krita. Meteorolozi ne očekuju poboljšanje vremena prije nedjelje.

Grčki mediji izvijestili su da je na nekim mjestima jednogodišnja količina kiše pala za samo nekoliko sati.

Za sada nema prijavljenih žrtava, saopćile su vlasti.

Ne propustite